Könyvismertető

« Vissza a kiadványok listájához

Jánoska Antal ajánlata

Klaus Reisinger: Herz, Schelle, Laub, Eichel

1-4. Magánkiadás, Bécs, 2003.

Magyarosan Piros, tök, zöld, makk lehetne a monumentális kártyatörténeti tanulmány címe. Különösen fontos számunkra ez a munka, hiszen Közép-Európa kártyafestőinek - osztrák, magyar és cseh mestereknek - ma már műtárgy értékű remekeit vonultatja fel a szerző a XVI. századtól napjainkig. Reisinger úr saját, messze földön híres kártya- és dokumentum gyűjteménye, a bécsi Ferdinand Piatnik Kártyagyár archívumának ritkán látott szépségei, illetve köz- és magánkollekciók legszebb, német sorozatjelű kártyái sorakoznak a könyvlapokon. A kártyák mellett a keletkezés korának történelmére és kultúrtörténeti érdekességeire is pillantást vethetünk metszetek, festmények és fényképek segítségével. A négy kötet már megjelenésében felülmúl minden korábbi könyvkiadói szokást. A nagy méretű, kiemelhető lapokból álló albumok mellékletei is szokatlanok, hiszen CD lemez katonazenével, kiemelhető levelezőlapok, kártyalapok és kártya árjegyzék reprodukciók rejtőznek a lapok között. Reisinger úr tanulmánya a Magyarországon készült és használt, illetve a magyar történelem eseményeit idéző kártyaképek nagy száma miatt különösen érdekes a magyar olvasó számára. A soproni-képes kártya, a nálunk csak magyar kártyának, máshol Doppeldeutsche-nak, Tell-nek, négy évszaknak is nevezett játék, a néprajzi, irodalmi, motívumokat ábrázoló kártyaképek elhanyagolt, ám megismerésre méltó kultúrtörténeti emlékeink.

Klaus Reisinger ismét nagy munkát végzett a kártyafestészet alig ismert területeinek feltárásával. Korábbi tanulmányai, a Kártyabélyegzések Ausztriában (1990), a Tarock hat kötete (1995-1999), a Von Lyon nach Wien (a bécsi képes kártya története, 2000) és a bécsi Technikai Múzeumban rendezett kiállítás vezetője, a Spielkarten aus Biedermeier (2000) már megmutatták a szerző rendkívüli tudását. A Herz, Schelle, Laub, Eichel pedig a tájékoztatás mellett jó példa számunkra, hogyan lehet korunk sokszorosító technikáját méltón felhasználni tudományos színvonalon megalkotott tanulmányok közreadásában.

A kötetek lapozgatását kísérő csodálkozásunk akkor sem változik, amikor a négy könyv árát ki kell fizetnünk. Mert akit igazán érdekel a kártyák csodálatos világa, kénytelen áldozni ezért közel 1300 Eurot.