Jánoska Antal

kártyagyűjtő, kutató
1203 Budapest, Pázsitos s. 6.
285 6664; 278 8287
janoska@dunapack.hu

"Tökéletlen lények, akik nem tudnak, vagy nem szeretnek kártyázni."
Lessing

Minden idők legnépszerűbb játékeszköze a játékkártya. Nem árthatott neki tilalom, átok és elégetés, az ördög bibliájának is nevezett ártatlan kártyalapok hasonló indulatokat és szenvedélyt váltottak ki arisztokraták, polgárok, katonák, diákok, asszonyok és pórok körében.

A játékkártyák évezredes története, hat évszázados európai jelenléte önálló kártyamúzeumokat hozott létre. A játékkártyák kortörténeti dokumentum értékét a XX. század második felében fedezték fel. Ennek megfelelően a régi korok játékszereit ma már műtárgyként kell kezelnünk.

Bécsi udvari kártya magyar sorozatának marsall lapja, 1450 körül

A múzeumok és könyvtárak mellett magánszemélyek is lelkes gyűjtői a játékkártyáknak. A londoni székhelyű International Playing-Card Society (I.P.C.S.) közel ötszáz taggal, a nemzeti egyesületek - német, francia, angol, spanyol, svájci, amerikai, stb. - mellett a Bécsben bejegyzett Talon Osztrák-Magyar Kártyatársaság 100 taggal, a magángyűjtők szövetkezései a gyűjtés és kutatás területén. A társaságok periodikáikban közlik a kártyavilág eseményeit: tudósítanak kiállításokról, régi és modern kártyákról, könyvekről, árverésekről. Az egyesületek tagjai az évente rendezett konvenciókon találkoznak. A közgyűléseket a rendező régió játékos emlékeit, kártyakultúráját bemutató kiállítás és előadások kísérik. Alkalom ez a gyűjteményfejlesztésre, szakirodalom beszerzésére, eszmecserére és persze a játékra is. Az egész világot átfogó baráti- és gyűjtőtársi kapcsolatrendszer jött létre.

Két évtizede foglalkozom a magyarországi kártyakészítés és kártyajátszás írott- és tárgyi emlékeinek felkutatásával, gyűjtésével. Hangsúlyozni kell a külön utakat, hiszen a játékeszköz az iparművészetek körébe sorolható sokszorosító művészet, míg a kártyázás tevékenysége, társadalmi hatásai, nyelve inkább a néprajz, a szociológia és a nyelvtudományok körébe tartozik.

A kis képekre kattintva megtekintheti azok nagyobb változatát.

Sakk-kártyák Délkelet-Ázsiából

A gyűjtemény szekciói:

Játékkártyák:

elsősorban közép-európai, régi és modern játékok, de szinte minden földrajzi terület képviselteti magát. Különösen érdekesek a XIX. és XX. század magyar és osztrák gyártmányai, az indiai és kelet-ázsiai kártyák. Egyéb kisgyűjtemények: jokerek, hátoldalak, céglapok, kártyabélyegzések.

 

Ismeretlen rajzoló hadifogolytáborban készített magyar kártyája. 1946 körül

 
Archívum:

a magyarországi kártyakészítés adattára. 1560-tól napjainkig a kártyafestők, grafikusok és metszetkészítők, kártyagyárak tevékenységét, termékeit és ezek másolatát tartalmazza.

 
 

Az első, magyar nyelvű kártyakönyv címlapja. 1824

 
Könyvtár:

játékkártya történeti és ikonográfiai szakirodalom: magyar és idegen nyelvű könyvek, tanulmányok, kéziratok, folyóiratok, gyári- és árverési katalógusok, cikkgyűjtemény;
kártyajáték leírások: magyar és idegen nyelvű könyvek, kéziratok, cikkgyűjtemény;
kártya ezotéria: magyar és idegen nyelvű jóskártya könyvek, kéziratok, cikkgyűjtemény;
szépirodalom: versek, novellák, elbeszélések, regények,anekdoták;
álljon itt példának egy klasszikus: Arany János: Hídavatás
film: dokumentum- és játékfilmek, azok részletei, adattár.

Játékábrázolás:

Téma a kártyázás, kártyajóslás, bűvészkedés és szerencsejáték. Grafikák, metszetek, festmények, karikatúrák, fényképek, levelezőlapok, másolatok.

Képes levelezőlap a XX. század elejéről Képes levelezőlap a XX. század elejéről

Vegyes gyűjtemény:

használati- és dísztárgyak kártya motívummal: kártyaprések, kártyajátékok segédeszközei, bélyeg, ital- és gyufacímkék, naptárak, dohányzási- és vendéglátó kellékek, szerencse- és játékpénzek, kaszinó kellékek és zsetonok.

Használati tárgyak kártya motívummal Kártyagyári reklám számolócédulán Kártyacsomagoló Franciaországból. XVIII. század

Szerencsejáték gyűjtemény:

sorsjegyek, tárgysorsjátékokhoz, totó- és lottó játékokhoz, kaszinóélethez kapcsolódó dokumentumok és relikviák.

A kártyagyűjtemény bővítésére keresek régi- és modern játékkártyákat, reprodukciókat, magyar és idegen nyelvű könyveket, játékleírásokat, kéziratokat, a kártyajátszás, bűvészet és jóslás segédeszközeit, relikviáit, játékábrázolásokat (levelezőlapok, metszetek, karikatúrák, fényképek), használati- és dísztárgyakat kártyamotívumokkal. A szerencsejáték-gyűjtemény bővítésére keresek sorsjegyeket, tombola- és tárgysorsjátékok, totó, lottó stb. relikviákat, a kaszinóélet kellékeit, eszközeit.

A kultúrtörténeti kutakodás számtalan publikációt, kiállítást, televízió műsort eredményezett. A rendelkezésre álló hatalmas grafikai anyag szakosodásra készteti a gyűjtőt. A választék bőséges: lehet sorozatjel, képtípus, tematika, funkció, technológia, stílus, korszak vagy más szempont szerint kártyákat gyűjteni. Speciális területek a joker, hátoldal és motívumgyűjtés. Válasszuk bármelyiket, ránk fog köszönni a készítés korának technikai fejlettsége, ízlése, divatai, és persze bemutatkozik az alkotó szakmai tudása, fantáziavilága is.

A török háború. Magyar történelem egy német kártya lapjain. 1683  Fekete Péter gyermekkártya. 1925

Kedvelt időtöltésem a tarokkjáték. Baráti körben és a Budapesti Tarokk Egyesület tagjaként heti rendszerességgel folynak a kártya partik. A szórakozáson túl egyfajta hagyományápolás ez, és kísérletezés a tarokk szellemi sporttá emelése útján.

"... Ej, csak egészség legyen, és egy kis tűrhető kártyajárás."
Mikszáth Kálmán

Gerots Zoltán riportja Jánoska Antallal a Tarokkélet 2004. júliusi számának 108-112. oldalán (pdf formátumban)

Budapesten a Magyar Talon Alapítvány vállalta fel a hazai kártyológia gondozását. 1996-ban Kecskeméten a Szórakaténusz Játékmúzeummal közösen rendeztük meg az I.P.C.S. konvencióját, 2005-ben pedig Budapestre várjuk a Talon és Bube, Dame, König egyesületek tagjait. 1996-ban a Pató Pál asztaltársasággal társulva emléktáblát állítottunk fel Schneider József kártyafestő mester egykori műhelyénél, a Kazinczy utca 55. sz. ház falán. Itt rendezzük meg minden esztendőben a magyar kártya napját, amikor koszorúzással és játékkal emlékezünk a magyar kártya egyik első készítőjére.

Emléktábla a Kazinczy utcában Horváth Ferenc (Magyar Talon Alapítvány), Bera István (Pató Pál asztaltársaság), Wichmann Tamás (vendéglő tulajdonos) koszorúznak a magyar kártya napján.

Két évtized alatt az alábbi események részese, közreműködője lehettem:

Könyvek:
Kártyalexikon. Akadémiai Kiadó, 1993. (Főszerk. Berend Mihály, társszerk. Jánoska Antal)
Tarokk Album. Pallas-Attraktor, 1998.
Szerencsejátékok. Lárky Bt., 1998.
Kártyázó Magyarok. (szerkesztő) Pallas Stúdió,1999.
Kártyakönyv. Golding Kft., 2003.
Publikációk:
Hungarian Playing-cards Tax Stamp 1850-1950. The Playing-Card, 1988.
A Piatnik Magyarországon. Magyar Grafika, 1989
Az Első Magyar Kártyagyár Rt. Magyar Grafika, 1990; Talon évkönyv, 1993. (Horváth Ferenccel)
Card-Makers in Hungary 18-20th Century. IPCS, London, 1992.
Die Spielkartenfabrik Piatnik in Budapest und Ihre Nachfolger (Franz Braunnal) Köln, 1992.
Apró képek mesterei. Magyar Iparművészet, 1995.
A magyar kártya - Die Ungarische Karte. Szerzői, 1997.
A magyar kártya. Aetas, 1999. http://www.lib.jgytf.u-szeged.hu/aetas/1999_1-2/1h-08.htm
A debreceni kártyakészítés három évtizede. Debreceni Szemle, 1999.
Szerencsére ítélve. Az Alibi című sorozat Szerencse c. kötetében, 2004.
Kóber Leó művészete. (Horváth Ferenccel) Talon évkönyv, 2004.
Gyermekkártya múzeum 1. 2005 A Játékforrás honlapján. http://www.jatekforras.hu/gyerekkartya.htm
Rablóulti. (Zsigri Gyulával és Levente Józseffel) Herz Armatúra Kft. Budapest, 2005.
Kártya-játék-szerencse. (Horváth Ferenccel és Nagy Györgyivel) Kiállítási katalógus. Budapest, 2006.
Győri kártyafestők. (Horváth Ferenccel) A Talon évkönyv 2006.
Römi és kanaszta. 2006.

Cikksorozatok a Népszabadság, Fortuna Magazin, Kurír, Casino Magazin, Tiszti Kaszinó Magazin, Tarokkélet és más lapokban. 1985-2004.

Az Első Magyar Kártyagyár Rt. soproni-képes kártyája. 1880 körül Az Első Magyar Kártyagyár Rt. balett tarokkja. 1890 körül

Kiállítások:
Az ördög bibliája. 1989-1992. A Szórakaténusz Játékmúzeummal és a rendező intézményekkel közösen: Kecskemét, Nyíregyháza, Debrecen, Tiszaújváros, Pécs, Sopron, Baja, Miskolc, Eger, Hatvan, Kiskunhalas.
Kártyafestők Magyarországon. 1996-1997. A Szórakaténusz Játékmúzeummal és a rendező intézményekkel közösen: Kecskemét, Budapest, Győr.
Azok a csodálatos játékkártyák. 1997-2001. Rákosliget, Kunfehértó, Vác, Tompa, Székesfehérvár.
Jövőlesés kártyákkal. 2003. Óbudai Múzeum, Budapest.
Gyermekkártyák. Kamarakiállítás a Játékforrásban. 2005.
CD:
Kártyaváros (Csányi Jánossal): http://www.jatekhaz.skicc.hu/htmlm/var/9900varm.htm
TV és Film:
Magyarok cselekedetei. A kártya. 1997. (szakértő)
Az első magyar kártya. 2003. (szakértő)

Wilner József gyermekkártyája. 1865 körül Whist-kártya pikk dáma lapja. 1900 körül Budapesti, pécsi, lillafüredi képek egy Piatnik kártyán. 1930

Kártyázni jó!!! Nem kell feltétlenül romlásba dönteni a családot, hiszen a társasjátékok nagy része jelképes tétekben, vagy akár dicsőségre is játszható. Ugyanakkor a hazárd játékok tét nélkül pillanatok alatt érdektelenné, unalmassá válnak. Korunk számítógépes technikája minden kártyajátékot képes volt programozni. Érvényes ez a pasziánszokra, az ütéses- és szerencsejátékokra egyaránt. A számítógéppel történő játék viszont már egy más fajta mulatság. Én a kártyázást továbbra is a közös érdeklődésű emberek társas szórakozásának tartom. De hol vannak már a kávéházak kártyaszobái, vagy a Városliget "Kártyások utcája"? A társaságok magánlakásokba szorultak szenvedélyükkel, s talán ennek is köszönhető a játékok szinte áttekinthetetlenül nagy számú változata.