Könyvismertető

« Vissza a kiadványok listájához

Jánoska Antal ajánlata

Michael Dummett - John McLeod:
A History of Games played with the Tarot pack

1-2. kötet. Edwin Mellen Press, 2004. 910 oldal

Újabb hatalmas kártyajáték gyűjtemény kerülhet a kártyabarátok kezébe. Michael Dummett, az angolszász analitikus filozófia világszerte ismert, immáron klasszikus képviselője Twelwe Tarot Games című könyvében korábban már foglalkozott a tarokk játékok természetrajzával és történetével. John McLeod matematikus pedig Card-Games című web-oldalával (http://www.pagat.com) vált ismertté, melyen több száz kártyajáték szabályait ismerheti meg az érdeklődő. (John McLeod a Nemzetközi Játékkártya Társaság tagjaként Budapesten ismerkedett meg a Magyarországon játszott tarokk változatok szabályaival.)

A tarokk - tarocchi, tarocco, tarock, tarot, troccas, cego - olasz eredetű játékkártya és kártyajáték. Az angol és francia nyelvben a tarot kétértelmű kifejezés. Jelenti egyrészt a divinációs eszközt, másrészt a társasjáték kellékét. Dummett és McLeod könyve az utóbbival foglalkozik szinte kimerítő alapossággal. A kártya és a játék 40-93 lapos változataival játszható társasjátékok története a XVI. századtól követhető nyomon. Mi is megtehetjük ezt a minden részletre kiterjedő játékleírásokkal. A XX. századra alakultak ki a tarokk játékok nemzeti változatai, így az olasz, német, svájci, dán, francia, osztrák, cseh és magyar tarokk. Magyarországon a XVIII. századtól - a német nyelvből átvéve - tarokk a játék neve. Számunkra különösen érdekesek a hazai változatok, így a Paskievics- vagy húszashívásos, illusztrált- vagy palatinusz- és magas tarokk, illetve a legújabb, royal tarokk névre keresztelt játék. Személyes élmény, hogy ha a világot járva bárhol is találkozunk John McLeoddal, vagy éppen ő jár Budapesten, az esték hajnalba nyúló tarokkozással végződnek.

910 oldal a tarokkjátékról. Nem kis megszállottság kell, ha valaki meg szeretné ismerni ezt a világot. A játékleírások tanulmányozását és megértését nagy számú segítő jegyzet, hivatkozás és bibliográfia könnyítik meg. A tarokk kártyák különféle típusait pedig színes fényképeken mutatják be a szerzők. A History of Games played with the Tarot pack nem hiányozhat a kártyajátékokat megismerni kívánók könyvespolcáról, sőt annak ékessége lesz a játékleírások egyik alapműveként.

Michael Dummett és John McLeod könyve megrendelhető az alábbi címeken: http://www.mellenpress.com/mellenpress.cfm?bookid=5804&pc=9

Mrs. Iona Williams; Mellen House;
Unit 17, Llambed Business Park;
Ceredigion; United Kingdom SA48 TL