Móra Ferenc-díj

« Vissza a személyi hírek listájához

Dr. Moskovszky Éva Móra Ferenc-díjas

(folytatás)

"Egy teljes életműre hivatkozva, mely kulturális értékeinket kivételes módon gazdagította és gazdagítja, kitüntetésre javasoljuk dr. Moskovszky Éva kultúrtörténészt.

1998 szeptemberében valósulhatott meg az évtizedek óta gyűjtő és kutató dr. Moskovszky Éva régi elképzelése, miszerint közgyűjteményként mutathatja be a hazai és nemzetközi közönség számára páratlan gazdagságú magángyűjteményét. Így Székesfehérvár, mely múltjának örökségeként magas kultúrát őriz és teremt, két esztendővel ezelőtt újabb művet hozott létre a "Székesfehérvári Babaház - Moskovszky gyűjtemény" megnyitásával. Pontosabban: a Magyarországon egyedülálló, a szó nemes és sokoldalú értelmében is polgári műveltséget tükröző gyűjtemény tiszteletreméltó elhelyezésével, közönség elé tárásával.

Ez az esemény, majd annak szerteágazó hatása erősítette meg számunkra dr. Moskovszky Éva személyének, tudásának, gondolkodásának, valamint a közért érzett felelősségének jelentőségét, melynek mindennapi munkánk során már hosszú ideje részesei lehettünk.

A SZÓRAKATÉNUSZ Játékmúzeum és Műhely alapító gondolatának elfogadása óta 20 esztendeje közelről, beavatottként ismerjük a Moskovszky Lajosné és leánya, dr. Moskovszky Éva kultúrtörténész által közel 70 esztendő alatt összegyűjtött polgári játékszerek gazdag együttesének sorsát, s ezzel együtt e család műveltségében és méltóságában egyaránt polgári értéket őrző napjait. Mindennek letéteményesévé vált az említett gyűjtemény és a körülötte felhalmozott tudás, nem pusztán játék, sokkal több annál. Ennek következtében lett éppen ilyen, gyermek és felnőtt, a hozzá nem értő és szakember számára egyaránt magával ragadó e kivételes együttes, mely nem úgy jelenik meg előttünk, mint az emberre kivülről aggatott, önmagáért való tárgyak válogatása, hanem mint a megélt dolgok összessége.

A Moskovszky-gyűjtemény darabjai Magyarországon és Európában is kivételes ritkaságú iparművészeti, kézműves remekek, főként a XVIII-XIX. századi Nyugat-Európából, szintén becses, hazai készítésű korabeli műtárgyakkal együtt, kitűnőnek mondható állapotban. A páratlan részletgazdagságról az alapító Auer Erzsébet, későbbi Moskovszky Lajosné életszeretete, művelt ízlése és a tárgyakat restauráló-kiegészítő kézügyessége gondoskodott. Mindezt Moskovszky Éva rendkívül szerteágazó műveltségével, a szüleitől örökölt felelősséggel az európai játéktörténetben való jártasságával rendszerezte.

Ilyen módon lettek ők ketten - anya és leánya - a hazai s a történelem kezdeteitől folyamatosan alakuló és változó játékszerek történetének, itthon teljesen új muzeológiai ágnak megalapítói. (...) E nagyszabású játékegyüttes feldolgozása nem pusztán egy Európában rangos helyet biztosító, magasszintű szakmai megjelenést nyújt, hanem az itthoni játékmuzeológia tudományos szempontjait határozza meg, ami sajátos értéket képvisel majd az egyetemes játéktörténetben."

Kalmár Ágnes művészettörténész
Dr. Kriston Vizi József múzeumigazgató


Előző oldal

Forrás: a Forgó című újság 2001. augusztusi, 2. száma