Pályázati felhívás

« Vissza a pályázatok listájához

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal, a MOMKE-vel és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve

Magyar Kézművesség - 2008,
A reneszánsz korának kézműves hagyományai

címmel kettős, nyílt pályázatot hirdet, amelynek válogatott anyaga idén is a városligeti Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül bemutatásra.

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók, kézművesek, népművészek, iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek egyaránt részt vehetnek: természetes alapanyagok felhasználásával készült maximum 3 olyan alkotással, amelyek más országos pályázaton még nem szerepeltek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül bemutatásra.)

A pályázat első részére napjaink kézművességének legújabb, legszebb produktumait (népművészeti és iparművészeti alkotásokat; egy-egy tájegység motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő, ill. egyéni tervezésű használati tárgyakat, lakberendezési, lakásfelszerelési eszközöket, dísztárgyakat, viseleteket, ékszereket, hangszereket, játékokat, fegyvereket stb.); továbbá ritka, vagy kihalófélben lévő mesterségek, kézműves szakmák termékeit lehet beadni.

A pályázat második részére a Reneszánsz Évéhez - Mátyás király trónra lépésének [helyesebben királlyá választásának - szerk.] 550. évfordulójához - kapcsolódva a reneszánsz korának kézműves tárgykultúráját idéző tárgyakat, alkotásokat várunk.

Nevezési határidő: 2008. május 30.
Eddig az időpontig kell a kitöltött nevezési lapot az Alapítvány titkárának, Gergely Imrének visszaküldeni; egyidejűleg a nevezési díjat az Alapítványnak az OTP Bank Nyrt.-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára befizetni.

Nevezési díj:

  • egyéni jelentkezőknek: 4.000,- Ft
  • az Alapítvány támogatóinak, a MOMKE és a BKIK (tagdíjfizető) tagjainak: 3.000,- Ft
  • alkotó-közösségeknek (kollektív pályamunkák esetében): 6.000,- Ft

Az anyaggyűjtés időpontja: 2008. június 7-8-9.
Az anyaggyűjtés helyszíne: a Városligeti Műjégpálya épülete.

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat és minősítésüket a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya erre az alkalomra felkért szakértőiből álló zsűri végzi. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.

Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes eredményhirdetés során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.

Az ünnepélyes eredményhirdetés tervezett időpontja: 2008. július 4.

A pályázat válogatott anyaga a Magyar Mezőgazdasági Múzeum földszinti időszaki kiállítótermében kerül bemutatásra: június 21-étől, a Múzeumok Éjszakájától több mint egy hónapon keresztül, július 27-éig lesz látható.

A kiállításra került alkotások visszaadása az ezt követő 3 napon történik. Ezúttal is tervezzük, hogy az eredményhirdetésre elkészíttetjük a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvő albumot, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog!

További információ és nevezési lap Gergely Imrétől kapható.
Postacím: Gergely Imre, IPOSZ, AMKA 1392 Bp. 62., Pf.: 289. Személyesen (telefonon történt egyeztetést követően): Bp., V. ker. Kálmán I. u. 20. IV. 403. Tel: 354-3146; mobil: 06-30/394-6010; e-mail: amka@chello.hu

Forrás: Kézművesek, a Magyar Kézművességért Alapítvány hírlevele.