Programok

« Vissza a programok listájához

Középkori  és reneszánsz királyi udvartartás -- Bábuk történelmi viseletben 

Nyitra Megyei Önkormányzat, Thain János Múzeum Érsekújvár, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma Visegrád és a Kiss Áron Magyar Játék Társaság együttesen hívott e kiállítás megnyitójára 2012. április 19 –én  16.00  órára  a múzeum  M.R. ©tefánika  58. szám alatti kiállítótermeibe. A kiállításon Arany Judit, Domány Mária, Fantha Györgyné, Fülöp Margó, Illiszné Kováts Ildikó, Martineczné Kiss Márta, Meny Tatyjana, Pungor R. Dóra, Róni Katalin,  dr. Simon Gáborné Nóra, Szikszainé Szabó Éva, Szövérfy Katalin, Taraszova Rina alkotásai szerepeltek, Rónai Katalin a legtöbb kompozícióval  és az ő Mátyás királya került a meghívóra. Gudmonné Fülöp Ilona igazgató asszony köszöntése után dr. Gróh Dániel régész ismertette törekvéseit, amelyek a bábukészítés szorgalmazására késztették, majd dr. Györgyi Erzsébet mondott megnyitó beszédet, melyben hangsúlyozta: ezek a vitrinekben helyet foglaló királyok ezen a területen is uralkodtak, így indokolt megjelenésük e város múzeumában is. A zeneiskola tanulói reneszánsz zenéjével ért véget a hangulatos, kétnyelvű megnyitó. A visegrádi múzeum részéről még dr. Gróf Péter és Szőke Éva restaurátor kolléganő jött el, a Társaság – illetve az alkotók -- részéről rajtam kívül csak Szövérfy Katalin.

 

A következő napokban hangulatos beszámolókat kapunk Császár Zsuzsa muzeológus kolléganőtől, a kiállítás fogadójától, gondozójától, rendezőjétől:

 

"Végre hozzájutok a levélíráshoz is. Nem túlzás, hogy csütörtöktől  a mai nap reggeléig a sajtóval és a rádióval foglalkoztam, illetve hát ők foglalkoztak velünk, a kiállítással. Minden napra jutott egy-két TV-s és rádiós riportfelvétel. Mindenekelőtt még egyszer szeretném megköszönni a sok segítséget, a szervezőmunkát és a szép megnyitóbeszédet, azt, hogy személyesen el tetszett jönni és elhozták az alkotókat is. Így lett nagyon szép és emlékezetes a megnyitó. Rég nem tapasztalt sajtóvisszhang kíséri a kiállítást -- hosszú idő után ránk talált a Szlovák TV magyar adása is, a Szlovák rádió magyar adása (ők azért szoktak riportot készíteni időnként), kint volt az udvardi (Dvory nad ®itavou) Carisma TV - www.hirek.sk oldalon található a videofelvétel a honlap jobb oldalán található mező alján van olyan gomb, hogy Több video, erre rákattintva a Legnézettebb videók sorában található.  

Szlovák nyelven a www.nztv.eu oldalon a jobb sarokban nagyjából van egy zöld mező olyasféle felirattal, hogy  az "nztv online adása" , erre kattintva beindul a video és kb. a 3.-4. riport a kiállításról szól.  A magyar nyelvű rádióadást elérhetőségét majd küldöm, máig bezárólag még két népszerű országos szlovák rádiócsatornán is szerepeltünk (Rádio Regina, Rádio Viva).

az országos szlovák tv magyar adására ma délután kerül sor 16 .-17. 15 között nagyjából, esetleg holnap, elérhetőséget küldök, ha sikerül rátalálnom. 

Addig is egy szintén szlovák nyelvű cikk beszkennelve  [honlapunkon], ahol Szövérfy Kati található a meseszép Hedviggel. Ez az exkluzív  riport a sajtótájékoztatón készült csütörtökön a megnyitó előtt. [2012.04.24.]

 

A napokban érkezett a további beszámoló:

Engem fogott meg a bábukészítés annyira, hogy a május 19-i Múzeumok éjszakájára bábukészítési alkotóműhelyt hirdettünk meg.  Természetes, hogy nem volt bábukészítő szakemberünk, meg az anyagiak sem  voltak adottak ahhoz, hogy elhívjunk bárkit is, így én magam csaptam fel bábukészítőnek. Utánajártam pár dolognak az Interneten és kísérleteztem, s hogy legyen valami, ami a látogatókat inspirálja a munkához, készítettem 3 darab bábut. Ezek amolyan kezdetleges mintapéldányoknak készültek, amelyek mutatóba, úgymond csalogatónak készültek a Múzeumok éjszakáján rendezett első alkotóműhelyre. Valami, amibe bele lehet kapaszkodni az első nekifutásra. Ezek lettek életem első saját készítésű rongybabái is egyben. 

 

 A Múzeumok éjszakája nagy siker lett, még este kilenckor, a sötétben is babák készültek, bár csak este hatig szólt az alkotóműhely. Felnézni sem volt idő, nem is igazan tudtam, mi is történt körülöttem, mert nonstop jöttek a babakészítő lányok, fiúk, anyukák, nagymamák. Egyszerűen nem volt megállás.

       

Tanulságos volt ez az első alkalom, mert azóta sok mindent máshogy szerveztem. Legközelebbi akcióra segítség nélkül már nem mentem. Négy embert vittem magammal Szőgyénbe, a tájházunk udvarán rendezett Majálisra, ahol meglepetésünkre - a mi alkotóműhelyünk  volt a fő  kézműves attrakció. Ide a Múzeumok éjszakáján kaptunk meghívást, mert tetszett, amit csinálunk.

Ezután jöttek a múzeum épületében rendezett alkotóműhelyek, amelyeken csaknem kizárólag fakanalas bábuk készültek, mert nagyon aprók, a legkisebb ovisoktól kezdve jöttek, nekik mindent elő kellett készíteni, s egyedül majdnem semmit nem tudtak csinálni. Segítő anyukák és nagyon ügyes óvó nénik jöttek velük a kornyékbeli magyar falvakból, de szlovák nyelvű ovis csoportjaink is voltak. Sőt, a másik alkotóműhelyre, az Igazságos Mátyás történeteire is jöttek szlovák csoportok, nekik lefordított Mátyás meséket készítettem,ezzel dolgoztunk.   

A végére kialakult egy fél óra alatt elkészíthető bábu előkészített anyagból, vagy elő nem készítve 1 órás foglalkozás. De még alakul. Nekem a fejemben van még sok ötlet, de közben már mással is foglalkozom, úgyhogy csak várom, mikor készíthetem az újabb bábukat. Remélem, a finisszázsig még elkészül néhány.

(Kicsit eltértünk a témától a Múzeumok éjszakáján, de a hangulat hozta magával, hogy kísérteteket és Ninja - kísérteteket is készítettünk, mert a fiam volt az egyik fő segédem, s ő most Ninja-mániás, de ezzel legalább sok fiút leültettünk az asztalhoz. Ez csak amolyan vadhajtás volt, azóta visszatértünk a rendes klasszikus alakokhoz, mert tőlem is távol áll a hagyományos gyerekjátékkincs eltorzítása idegen minták majmolása címén. S inkább a hagyományos, a mi kultúránk és történelmünk alakjait igyekszem majd felvonultatni. Ez csak amolyan Múzeumok éjszakai csínytevés volt és a fiúk mind ilyet akartak készíteni, de legalább akartak és nekiültek.

Ennyi a beszámoló, küldök pár képet is ezekről ízelítőnek....

A kiállítás iránt komoly érdeklődés mutatkozik Szlovákiában. Egyelőre Privigyén kívánják bemutatni 2013. május 19-től szeptember végéig, további bemutatásokról később kapunk tájékoztatást.

Szeretettel várjuk közös kiállítászáró összejövetelre („finisszázs”) utazásra június 22-ére péntekre az Alkotókat és minden érdeklődőt, amelyen a fent leírtakról vetített képes előadást mutat be Császár Zsuzsa.  Korlátozott számban, térítés ellenében mikrobusz is rendelkezésre áll. Sürgős jelentkezést kérek az egész napos program  részletei megbeszélésére: gyorgyie36@t-online.hu, 20 493 5412, 315 6193.                                         Györgyi Erzsébet