Könyvismertető

«Vissza a kiadványok listájához

Játékok: titkok, csodák, örömök

Kalmár Ágnes - Bihar Mária:

Játékok: titkok, csodák, örömök

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely V. állandó kiállítása - 2002.

A 2002. május 12-én nyílt kiállítás utólag megjelent 16 oldalas katalógusa - címlapján Majer István 1857-ből származó metszetével jó kísérője a színvonalas kiállításnak.

Amint a kiállítás sokoldalúan mutatja be a múzeum gazdag gyűjteményét, úgy a katalógus által felölelt tematika is igen sokoldalú. "Népek játékszerei" után "Kultúrtörténetünk része a játék" cím alatt játéktörténeti rész következik. "Gyermekélet a magyar paraszti társadalomban" rész fontos összetevője "A munkába való belenevelődés", amelyben kitüntetett helyet kapott a munka világának játékos megismerése. "A városokban élő fiúk játékai", és "A városokban élő leányok játékai" a gazdag polgári játékkultúra emlékeit mutatják, bemutatásukhoz szervetlenül csatlakozik a sárközi baba, a hímes tojások bemutatása, és a Zorkóczy-féle viseletes babák említése. A "Gyermek a házban" a nem gyerekszobában felnövő, falusi gyermekek játszási lehetőségeit mutatja be, ügyességi játékszereikkel.

Kiemelkedő csoport az "anyag és cserépjátékok" ebben a témakörben. "Vásár és vásári játékok" országszerte nagy népszerűségnek örvendtek, viszonylagos olcsóságuk, és könnyen elérhetőségüknek köszönhetően. "Játéktervezés a magyar iparművészetben" cím alatt a századelő iparművészeinek játék kísérletei mellett olvashatunk Grabowieczky Leon kiemelkedő életművéről, és napjaink, a közelmúlt alkotóinak munkásságáról.

dr. Györgyi Erzsébet