Könyvismertető

«Vissza a kiadványok listájához

Dr. Györgyi Erzsébet:

Kalmár Ágnes: A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely Gyűjteménye

Kecskemét 2002, 124 oldal

Szórakaténusz katalógus

A fennállásának 20. évét betöltött Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely gazdag gyűjteményének első rendszeres katalógusát veheti kézbe az olvasó, a játékbarát. Az ünnepi alkalomra készült kiállítással párhuzamosan ez a katalógus bepillantást enged a Múzeum gyűjteményeinek sokféleségébe, tematikai gazdagságába, a származás helye sokféleségébe, a nem csekély időtartamba, amelynek játékterméséből most már patinásnak nevezhető házba jutott hírmondó.
A teljes egészében két nyelven - a magyaron kívül angolul - publikált szöveg gazdag képanyaggal kísérve végighalad a múzeumi gyűjtemény tárgycsoportjain, amely a magyar és egyetemes játékkultúra fontos fejezetei nyomán halad. Minden szöveges oldalhoz képes tábla csatlakozik, de ezen kívül a szöveg között is találunk grafikus illusztrációkat. Ily módon messze nemcsak a szakember, a játéktörténet iránt komolyan érdeklődő számára készült ez a kivül-belül egyaránt esztétikus kötetecske, hanem bárki, még a gyermek számára is kellemesen lapozható, színes képeskönyv is egyben. Felidézzük a játékok szerző által megállapított csoportjait a közlés sorrendjében.

Ősi eredetű játékok - Népek játékai - Háziipari játékszerek Európában - Romániai cserépsípok - Korondi gyermekhangszerek - Székelyvarsági gyermekjátékok - Viseletes babák - Sárközi babák - Népi játékok - Vásárfia - Művészi háziipar a magyarországi játékszerek történetében - Elmés szerkezetek, barkácsolt játékok - Hagyományos mexikói játékok - Japán gyermekjátékok.

Bár a könyv nem jelzi, hogy e ponton egy sok helyszínen lezajlott hagyományos játékfejlődés végére kerül pont, úgy érezzük hogy erőteljes válaszfal határolja el az eddigieket a következő sorozattól, amely Polgári játékgyűjtemény címmel veszi kezdetét.

A játékgyártás eredményeképpen létrejövő játékszerek hosszú sorát a Steiff játékok vezetik be, majd következnek: Hintaló és kerekes játékmackók - Játékok papírból - Papírbabák - A Rodolfó (Gács Rezső, 1911-1987) hagyaték és játékkártyák - Mozaik rejtvényjáték (puzzle) - Építő játékok - Fémjátékok - Lemez játékok - Táblás társasjátékok - Képes kockajáték - Olvasási játék. - A régi gyermekkönyveket - amelyek gazdag és magas színvonalú illusztrációs anyaga a mai olvasót, szemlélőt is megragadja - a 20. század hazai játékkísérletek bemutatása követi. Művészi játékok a 20. század első évtizedeiből - bevezetés után - "Grabóka" - Grabowieczky Leon (1881-1968) művészi játékszerei cím alatt a korszak legjelentősebb egyénisége, műhelye ismertetését kapjuk. Bábjáték - magyar műhelyek -"Bergengócia" - magyar játékgyárak - Fülek - Lemezáru Gyár Győri Gyáregysége - pénzverdei vasút - Vasút és hajómodellek. A legutóbbi időszak törekvései "Nomád Nemzedék" - Cseh és szlovák játékok - Kézműves játékok a mai Magyarországon - című fejezetekben ismerhetők meg.

Kalmár Ágnes elkészítette az első magyar játékmúzeum első, sokoldalú katalógusát. Ezzel a Múzeum már be tud mutatkozni bel- és külföldön, szakember és érdeklődő előtt egyaránt. Bizonyítja, hogy anyagának sokfélesége, gazdagsága egy országos játékmúzeum rangjára emeli. A gazdag múzeumi gyűjtemény még számos hasonló elkészítésére kínál lehetőséget, amelyekre a jövőben bizton számítunk. Nagyon fontos, hogy ez a katalógus kifinomult ízléssel, szakszerűen készült el, és meghatározza a Múzeum szakmai rangját.