Könyvismertető

«Vissza a kiadványok listájához

Dr. Kriston Vízi József ajánlatai:

A győri Zichy-palotában [2003.] április 24-én, Szent György napján megrendezett játékkonferencia alkalmával csaknem teljes vertikumát bemutatta Fűzfáné Csuty Orsolya jóvoltából a Pont Kiadó. Standjukon volt kapható a Fordulópont című periodikájuk "JÁTÉK AZ EGÉSZ VILÁG?" című, 2000/7. száma.

Ugyanezen alkalomra időzítve jelent meg a 19-es szám is, amely "A GYERMEK A TÉT?" címet viseli. A kötet mottója Ellen Key-től származik: "Az új évszázadot meztelen kisgyerekként ábrázolták, aki le akar szállni a Földre, de amikor megpillantja a fegyverekkel teletűzdelt sárgolyót,- ijedten visszafordul." (A gyermek évszázada, 1900.)
A kötetben olvasható többek között Tészabó Júlia: Milyen a jó játék? (41-58.o.) és Kriston Vízi József: Játékok közhelyen (59-66.o.) tanulmányai. - A kötetek megrendelhetők a Pont Kiadó címén: pontkiado@elender.hu vagy 1300 Budapest 3, pf. 215. fax: 368-80 58

***

A Paksi Múzeumi Füzetek c. sorozat 2. számaként az elmúlt év végén jelent meg a fiatal néprajzkutató, Schleicher Vera tollából származó JÁTSZÓ-terek. Gyermekélet és népi gyermekjátékok Pakson (1920-1960). című könyvecske. A 96 oldal terjedelmű munka a Duna-menti kisváros tradicionális és változó játék szokás rendjét elemzi a jól ismert és megbízható Kresz Mária-i vagy Gazda Klára-i módszer alapján.
A mű tartalomjegyzéke, ízelítőül: I. Utcák, városrészek, emberek - gyermekszemmel II. Kis felnőttek - nagy gyerekek III. Okos játékok - Függelék IV. Pakson ismert népi játékok 1920 és 1960 között V. Játékleírások VI. Népszokások gyermekszereplőkkel. - A bőséges német nyelvű összefoglaló mellett 15 fekete-fehér kép zárja a könyvecskét. Megrendelhető: Városi Múzeum, Paks, pf. 141. - Ára utánvéttel: 990,-Ft/kötet.