Könyvismertető

«Vissza a kiadványok listájához

Mohay Péter: Játékok kicsiknek és nagyoknak

Ebben a gyűjteményben ötvenöt közösségformáló, személyiségfejlesztő játékot mutat be a szerző. Elsősorban a 12-18 éves korosztály számára nyújt kiváló válogatási lehetőséget, de nagy részük - esetleg apróbb változtatásokkal - kisebb gyerekcsoportok vezetői számára is hasznos lehet.

Találkozhatunk intellektuálisan igényes, különféle képességeket, készségeket igénylő játékokkal, emellett olyanokkal is, amelyek "csak" szórakozást, egyszerű jókedvet nyújtanak. Némelyekben aktív mozgásra, másokban teljes mozdulatlanságra, ismét másokban hangoskodásra, vagy éppen néma csendre van szükség. Mindegyikben közös azonban az a pontosan ki nem fejezhető, de a résztvevő gyerekek számára nagyon is valóságos belső érzés, amit kicsit sután "közösségi élménynek", "együvé tartozásnak" szoktunk mondani, és amely az örömteli arcokon jut a külvilág tudomására. A játékok nem egymásra épülnek, így egymástól függetlenül is játszhatók, pontosabban a közösségvezető mérlegelésén múlik, hogy mikor melyiket kezdeményezi vagy kínálja a csoportjának.

A rövid és világos játékleírások után a szerzőnek a játékokkal kapcsolatos tapasztalataiból olvashatunk néhányat, ez különösen hasznos azok számára, akik először játsszák az adott játékot. A gyűjteményben egy áttekintő táblázatot találunk, amely hét gyakorlati szempont szerint rendszerezi az 55 játékot. Ennek segítségével az adott helyzetben a legalkalmasabbakat lehet kiválasztani.

A könyvben található játékokat közösségi együttlétek alkalmával; táborokban, szabadban vagy fedett helyen, klubdélutánokon, kirándulásokon, iskolában (pl. osztályfőnöki órákon) stb. lehet játszani, amellett szinte bármiféle olyan helyzetben, amikor a csoport hosszabb-rövidebb időt együtt tölt.

A szerző a budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola vezető tanára, sokéves tapasztalatai alapján válogatta ki a legjobb játékokat. A kiadvány tartalmának a pedagógiai gyakorlatban történő hatékony alkalmazhatóságát az újabb kiadás iránti igény jelezte a legjobban.

***

Forrás: a Forgó című újság 2001. áprilisi, 1. száma