Folyóiratismertető

«Vissza a kiadványok listájához

Moskovszky Éva

Doll News

A United Federation of Doll Clubs által kiadott DOLL NEWS egyike az Egyesült Államok babaújságainak. Az 2005. téli számában Jörg M. Unger ismerteti, 11 képpel illusztrálva, az arnstadti Mon Plaisir kastély miniatűr világát. Mi már az NDK-világban is gyönyörködhettünk a Schwarzburg-Arnstadt-i hercegné csodálatos gyűjteményében (az út a bumlivonattal Lipcsétől Arnstadtig háromannyi ideig tartott, mint a repülőút Budapesttől Lipcséig). A cikk olvastán valószínűleg sok amerikai babarajongó keresi fel európai útján Auguste Dorothea barokk Liliputját.

Úgy látszik, Nyugaton most jöttek rá arra, amit tagtársunk, Simon Nóra már régebben felfedezett, hogy a banális Barbikat milyen izgalmas figurákká lehet varázsolni, régi viseletbe öltöztetve a karcsú, hosszúlábú bábukat. A párizsi Musée de la Poupée-ban gyermekek és felnőttek gyönyörködnek ezidén a Claude Brabant tervei szerint öltöztetett 160 babában, köztük történeti személyiségekben, mint Kleopátra, Aquitániai Eleonóra, Kasztíliai Blanka, Medici Mária, Ausztriai Anna és Marie Antoinette (lásd jobbra a kiadvány címlapján). Josephine császárné koronázási öltözetében pompázik, Eugénie krinolinos báliruhát hord, a 20. századi babák a kor híres divatdiktátorainak kreációit mutatják be.

"Magyar babaként" szerepel egy ünnepi viseletbe öltözött, kötögető idősebb asszonyka Linelle Ford Newton gyűjteményéből. A kis képről is látszik, hogy Mészáros Anna egyik alkotása.

A Frasher aukciósház négy babafejet is bemutat: csúcsminőség, csúcsárakon.


A kiadvány internetes elérhetősége:

Doll News Magazine