Kiállítás

«Szerzőink «Vissza a rólunk írt cikkek listájához

Hajdú-Bihari Napló, 2004.12.17. (Bihari, Sárréti kiadás)

Országos díjak bábokért

A játszani tudás örömét adják a bábok

Kaba, Nádudvar (HBN - M. L.) - Virághné Törös Borbála nádudvari tanár, festő és babakészítő báb- és babakiállításával ismerkedhet a művészetszerető közönség december 6. és 17. között a kabai Mácsai Sándor Művelődési Házban.

A nyugdíjas pedagógus 33 évig tanított, nagyrészt Nádudvaron, majd aktív évei utolsó harmadában már Debrecenben, az Újkerti Nevelési-oktatási Központban. Ekkor egyre inkább a tárgyalkotó művészet felé fordult az egykoron komplex szövőtanfolyamot is végző Virághné Törös Borbála. Bábszakkör-vezetői vizsgája után az Újkerti Közösségi Ház Galagonya bábcsoportját vezette, s évenként új darabokat mutattak be a Kölcsey művelődési központban.

Bábokkal a tévében

Egyik "mestere" Tóthné Horányi Ilona - a másik Koós Iván, az Állami Bábszínház művésze - mondotta egykoron: minden báb, amit készítettem, egy kicsit a gyermekem is. Ez a vallomás tökéletesen ráillik Borika nénire is. Tanítványai 1984-ben a Magyar Televízió Játsszunk bábszínházat műsorában szerepeltek sikerrel. Kesztyűs, botos, termény- és seprűbábjai bájos, tiszta figurák, a népmesék világát idézik, anyagukban és színeikben is változatosak. Országos módszertani pályázaton első díjat kapott a Tapasztalataim a képességfejlesztés lehetőségeiről című tanulmányával 1985-ben.

Nyugdíjasként újra bekapcsolódott szülőhelye kulturális életébe. Tagja a Szülőföldünk, Nádudvar öröksége és Jövője Alapítványnak, a Művészetbarátok Egyesületének. Ez utóbbinak tagja Nádudvari Nagy János költő is, akinek több verseskötetét a festőnő grafikái díszítik, örömmel tölti el, hogy még most, túl a hetvenedik kiállításon is tud újat alkotni, gyönyörködtetni, tenni szeretett városa kultúrájáért.

Új szenvedélye a babázás

Három éve egyik kolléganője unszolására utazott el Győrbe, az ott megtartott babakiállításra. A látottak mély benyomást tettek rá, és 2003-ban csatlakozott a Magyar Bababarátok Egyesületéhez. Tehetségét jelzi, hogy mint 2002-től minden évben, a Nemzetközi Babakiállítás és Országos Babakészítési Versenyen harmadik helyezést ért el alkotásaival. Erre való felkészülésében segítséget kap a Kiss Áron Játék Társaságtól, amelynek szintén tagja. Új szenvedélye azonban nem tántorítja el a festéstől, az alföldi tájat, a Hortobágy és a Tisza környékét mindig örömmel viszi vászonra. Kedvelt festési technikái a monotípia, a pasztell és a papírmetszet. 1999 óta minden évben szerepel képeivel a megyei őszi tárlaton Debrecenben.

Jövőre lesz ötven éve a pályán, ez alkalomból rangos életműtárlat megrendezésére készül, amelyen folytatja a tájegység népművészetének megismertetését.