Gyermektábor

«Szerzőink «Vissza a rólunk írt cikkek listájához

Játékos időutazás a múltba

Nagyalásony (németh) - Még májusban kötötte lelkemre Csöngei Gábor polgármester, hogy érdemes lesz figyelemmel kísérnem a nyári táborukat.

Ennek ellenére majdnem lekéstem a négyhetes táborról. Szinte a végszóra érkeztem a település iskolájába. Oda, ahol a négy hét alatt semmi sem emlékeztetett a tanításra, az órákra, feleltetésekre. Mert erre az időszakra átalakult az intézmény. Volt ott lovagterem, kézművesszoba és még sok minden más. A másság persze ámulatba ejtette a fiatalokat. Azokat, akik vállalták a turnusonkénti egyhetes táborozást. A természetközeli életet, a természetes játékok megismerését, a falusi életmód megízlelését.

Mindez két lelkes kaposvári testvérnek, Darabos Zsuzsának és Darabos Eszternek, illetve segítőjüknek, Kissné Sztraka Annamáriának, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság titkárának volt köszönhető.

- Mi itt töltöttük a fiatalságunkat, ugyanis ebben a faluban élt nagyanyánk. Emlékére és a település iránti tiszteletből határoztuk el, hogy megcsináljuk a tábort. Egyfajta nosztalgiából, a múlt játékainak felelevenítésére. A ma fiatalsága a digitális gépeken, a virtuális játékokon nő fel. Nem ismeri a természetes anyagokat, az abból készült játékok varázsát. Ezt pótolandó határoztuk el, hogy valamiképp visszavisszük a gyerekeket az egészséges múltba, megismertetjük velük az egyszerűséget - mondta Darabos Eszter.

A múltba kalandozás sikerrel járt, az első héten a helyi szülők gyermekeinek is tudtak mit mondani, a következő három hétben pedig igazi városlakók érezhették meg a táborozás ízét.

- Nagy segítséget kaptunk a helyi önkormányzattól, az iskolától és a település polgáraitól. Ez a szeretet ad nekünk biztatást a jövőre nézve is, hogy meg kell ismételnünk a tábort - jelentette ki Darabos Zsuzsa, aki a kaposvári színház majd teljes kelléktárát elhozta erre a négy hétre.

Csöngei Gábor, a település polgármestere szerint minden olyan kezdeményezésnek segítője az önkormányzat, amely a település jövőjét, az ott lakók életét javítja. Ilyen a nyári tábor is, hisz olyan értékekkel gazdagodnak a résztvevők, amelyeket később kamatoztathatnak. Ez pedig egyaránt jó Nagyalásonynak és a gyermekeknek is.

Megjelent a Napló - Bakonyalja-Somló környéke 2004. július 23-i számában

01.jpg 02.jpg 03.jpg
04.jpg 05.jpg 06.jpg

Fotók: Kissné Sztraka Annamária