Fehérvári Babaház

«Szerzőink «Vissza a szerző cikkeinek listájához

Dr. Moskovszky Éva:

Angyalok konyhája

Elhangzott Az angyalok konyhája időszaki kiállítás megnyitása alkalmából, 2005. december 1-jén.

A Karácsonyi énekben, Dickens bűbájos meseregényében mondja az egyik szereplő:
"A karácsony időszakát mindig nagyon jó időnek tartottam - eltekintve attól a tisztelettől, amellyel szent nevének és eredetének tartozom, ha ugyan egyáltalán el lehet tekinteni bármitől, ami a karácsonnyal összefügg. Emberszerető, pompás, vidám időszaknak tartom, amely tele van jóakarattal, megbocsátással, önzetlenséggel, és amely az egyetlen idő a hosszú naptári évben, amikor férfi és nő önként kinyitják bezárt szívüket, és a szegényekre úgy gondolnak, mintha ezek valóban zarándoktársaik lennének egy közös úton, és a teremtményeknek nem valami más fajtájába tartoznának. És ezért - habár a karácsonyi időszak sohasem tett a zsebembe aranyat-ezüstöt -, úgy érzem, hogy nagyon sok jóban részesített, és ezért teljes szívemből mondom: áldja meg az Isten!"

Mi sem akarunk eltekinteni a karácsony szent eredetétől, a Gyermek születésének ünnepétől, de kiállításunkkal most a régi, karácsonyi konyhákra fogunk emlékezni, amelyeket átjárt a méz, szegfűszeg, fahéj, narancs, sült alma és gesztenye illata, ahol buzgón gyúrták-sütötték a diós-mákos bájglit, nem spórolva ki a mazsolát, több nemzedéken át őrzött receptek szerint készítették a mezeskalácsot, a karácsonyfára akasztható apró figurákat. Sokan a szaloncukrot is odahaza főzték, keverték, ízesítettek, csomagolták. A munkát a ház asszonyai-leányai végezték - talán egyenesen az angyaloktól tanultak, mert más volt a csemegék íze, mint ma a boltban vásároltaké.

A most bemutatott asztaltűzhely, a gondosan kidolgozott, antik konyhakredenc, a világoskék-fehér sütő-főzőedények, apátfalvi falitányérkák, az ősi "konyhagépek" itt mutatkoznak be, később az állandó kiállításban lesznek láthatók. Ha az angyalka nem is fog állandóan ott lebegni, a most jelenlevők fel fogják ismerni a kiállítás ötödik kis konyha-együttesében az Angyalok konyháját.