Évforduló

« Szerzőink « Vissza a szerző cikkeinek listájához

Jánoska Antal:

180 éves a Piatnik

Ferdinand Piatnik

Cégalapítást ünneplő kiadvány érkezett Bécsből. A Wiener Spielkartenfabrik Ferdinand Piatnik und Söhne fennállásának 180. évfordulójára emlékezett 2004-ben szép és tartalmas, 100 oldalas albummal. Az első oldalakon Dr. Wolfgang Schüssel kancellár és Dr. Michael Häupl, Bécs város főpolgármestere köszönti az olvasót és a Piatnikot. A cég történetét dokumentumokon keresztül ismerhetjük meg. A kártya- és játékkultúra barátai kis tanulmányokkal járultak hozzá az évfordulóhoz. Többek között Detlef Hoffmann (Leinfelden, Deutsches Spielkartenmuseum), Klaus Reisinger (Bécs, kártyagyűjtő és szakíró) Jean Darquenne (Krombach, szakíró), Robert Sedlaczek (Bécs, újságíró, kultúrtörténeti munkák szerzője), Jánoska Antal (Budapest, gyűjtő, kutató) a játékkártyákról és a kártyajátékokról írtak. Ferdinand de Cassan (Leopoldsdorf, Österreichisches Spiele Museum ) Alex Randolph (Stuttgart/Velence; a közelmúltban elhunyt német játéktervező) pedig a társasjátékok világába kalauzolják az olvasót, és természetesen szó esik a Piatnik legendáról is. (A Magyar Grafika 1990. 2. számában magyarul már olvasható volt a Piatnik Magyarországon című tanulmány.)

A kártyagyárat 1824-ben alapította Anton Moser kártyafestő. Halála után a budai születésű Piatnik Nándor lett a tulajdonos és két évtized alatt Közép-Európa legjelentősebb kártyanyomdájává fejlesztette cégét. 1882-től Ferdinand Piatik und Söhne a cég neve. A századfordulón Bécsben és Budapesten, majd Prágában és Krakkóban is a Piatnik-család tulajdonában lévő nyomdák látták el a térség játékszerető közönségét kártyákkal. A második világháborút követő politikai változások miatt elvesztették külföldi érdekeltségeiket. A bécsi Hütteldorferstrasse-n az ötvenes évektől - alkalmazkodva a fogyasztói szokások változásához - a kártyák mellett egyre nagyobb szerep jutott a papír- és társasjátékok készítésének. Egy évszázadon át a játékkártya volt népszerű, ma az Activity, a puzzle, a memory és a Rummikub a sztár. A Piatnik 60 országba exportálja termékeit, leányvállalatai működnek ismét Budapesten és Prágában, de Mönchengladbachban és az Egyesült Államokban is. A védjegyként szolgáló zsoké alakja ott van a termékeken és garantálja a Piatnik-szlogent: Quality since 1824.

Nem véletlenül írtunk fentebb a Piatnik-legendáról, hiszen a XX. század első felében a cég neve Magyarországon magát a játékkártyát jelentette. A Rottenbiller utcai nyomda fél évszázadon át a hazai kártyagyártás fellegvára volt. A pesti polgár Piatnikot kért a trafikban, amikor kártyát vásárolt, a kávéházak kártyaszobáiban pedig gyakran hangzott el a hibásan játszó partner szellemi képességeit vitató szemrehányás: Piatnik csak kártyát adott...

www.piatnik.com/deutsch/about/piatnik.htm
www.piatnik.at

Az illusztráció: Piatnik Ferdinánd portréja