Tanulmány

« Szerzőink « Vissza a szerző cikkeinek listájához

Jánoska Antal:

Kártyamúlt és kártyajelen

A magyarországi kártyakészítés három évszázadot felölelő, gazdag múltra tekint vissza. A kártyafestő mesterséget 1714-ben említik először, a kártyakészítés központjai - Sopron és Pest - pedig a 18. század végére alakultak ki. Mai nyilvántartásaink szerint Magyarország 16 városában száznál több kártyakészítő műhely és gyár működött. Ezek közül többnek csak a nevét ismerjük, tárgyi emlék nem maradt meg termékeikből. Német és osztrák minták alapján készültek a játékok kiszolgálva a mindenkori játékdivat igényeit. A kezdeti fametszetű technikát a 19. században a réz- és acélmetszet, majd a kőnyomtatás váltotta fel. Ekkortájt lepte meg Európát az a kártyázási láz, mely a második világháborúig tartott. Minden időben remek üzletnek bizonyult a játékeszközök készítése, forgalmazása. Talán ezért is alakult ki éles piaci verseny 1860 után a pesti és bécsi kártyagyárak között. A legnagyobb magyar gyártók - Giergl István, Wilner József, Schill István és Zsíros István - 1868-ban hozták létre az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulatot, mely három évtizeden át a magyar kártyagyártás meghatározó szereplője lett. A Csengery utcai üzemben készültek azok a remek, iparművészeti értékű játékok, melyek ma már keresett ritkaságok a nemzetközi műtárgy piacon. 1896-ban aztán a rendkívül céltudatos üzletpolitikával terjeszkedő Piatnik Nándor és Fiai Kártyagyár szerezte meg a gyár tulajdonjogát. A cég 1903-tól 1949-ig, az államosításig dolgozott a Piatnik család által építtetett Rottenbiller utcai gyár- és lakóépületben. 1950 után a Játékkártyagyár és Nyomda Nemzeti Vállalat lett a játékkártyák kizárólagos hazai gyártója. Sokszoros átalakulás és fúzió után ma Mátyásföldön a Zsemlékes úti üzemben gyártja hagyományos termékeit Offset és Játékkártya Nyomda Rt. néven.

1990 után újabb gyártók jelentek meg a kártyakészítő iparban. Kisüzemek, majd privatizált nyomdák kezdtek kártyát gyártani. Az Offset Rt. mellett a kerecsendi Tamási és Komlós Kft, az egri Kvíz '96 Kft. és kelet-magyarországi kisnyomdákból kerül ki a legnépszerűbb magyar találmány, a magyar kártya - többnyire kommersz képekkel és nem ritkán silány minőségben. 1992-ben a bécsi Piatnik képviseletet nyitott Budapesten, a közelmúltban pedig Európa legnagyobb kártyagyártó vállalata, a turnhout-i Carta Mundi jelent meg hatalmas játék- és kártyaválasztékával. A Carta Mundi belgiumi székhelyén kártyamúzeumot is működtet.

Hazai múzeumaink raktáraiban szép számmal találunk régi játékkártyákat, kiállítási tárgyként ezek sajnos csak ritkán kerülnek a tárlókba. Legjelentősebb az Iparművészeti Múzeum kollekciója, melyben a XVI. századtól találunk metszeteket, kártyákat és gyártási eszközöket. Az előzetes tervek szerint ez a különleges gyűjtemény 2005-ben teljes szépségében kiállításra kerül a Talon Osztrák-Magyar Kártyatársaság budapesti konvenciójára. Fontos lelőhelye a régi pesti kártyáknak a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma. Zsoldos Benő magángyűjteménye a pécsi Várostörténeti Múzeumba került, Rodolfó kártyái pedig a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeumba.