Tanulmány

« Szerzőink « Vissza a szerző cikkeinek listájához

Jánoska Antal:

Jövőlesés jóskártyával

Kiállítás az Óbudai Múzeumban

Egy múzeum életében fontos esemény a jubileumi esztendő. Így van ez a 30 éves Óbudai Múzeumban is, hiszen alkalom kínálkozik a visszatekintésre, a sikerek és kudarcok számba vételére és lehetőség a közeli- és távoli jövő céljainak meghatározására.

Az Óbudai Múzeum idei rendezvénysorozatának része lett egy rendhagyó kiállítás, mely [2003] áprilisban nyílt és június 10-ig látogatható. Jövőlesés jóskártyákkal címen Jánoska Antal válogatott kártyagyűjteményéből. Egy magángyűjtemény számára mindig megtiszteltetés, amikor a múzeumlátogató közönségnek mutathatja meg kollekciójának legérdekesebb darabjait. A játékkártyák kultúrtörténetéből apró szelet ez a jóskártyákat felvonultató áttekintés, hiszen az elmúlt hatszáz év nagy számban hozta létre a jóslási célokra szánt kártyaképeket. A kártya jóskönyvektől kezdődően napjaink modern rajzain át számtalan motívum, típus, jelentésmagyarázat és elemzés látott napvilágot. A középkori mágusok és boszorkányok helyébe napjainkra a sorselemző, probléma megoldó Sybillák léptek, akik rádió- és televízió stúdiókban, ezoterikus központokban keresik a múlt és jövő titkait. Egyfajta szolgáltatás és üzlet lett a játékos jövőlesés.

A közép-európai ember számára talán a cigány- vagy vetőkártyák képei a legismerősebbek. Sok nyelvű felirataikkal, naiv rajzaikkal tucatnyi változatuk sorakozik a tablókon. Minden idők talán legnépszerűbb jósnőjének, a párizsi szalonok kedvelt személyiségének, Lenormand kisasszony képes- és verses játékait kevesebben ismerik. A róla elnevezett típus változatait is több sorozaton tanulmányozhatják a látogatók. A Magyarországot csak a közelmúltban elérő tarot kultusz szebbnél szebb kisgrafikai termékeiből is láthatnak néhány szép rajzolatú kártyát. A kiállítás elsődlegesen kultúrtörténeti és képzőművészeti szempontoktól vezetve mutatja be a jóskártyák sokszínű világát. A háttér információk alkalmat adnak a szemlélőnek, hogy bepillantást nyerjen a jövőleső kártyaképek történetébe és természetrajzába. A jóslási metódusok csak az említés szintjén jutnak szerephez, ezek között eligazodást segíteni nem lehet a kutató és gyűjtő feladata. A kiállítás helyszínén viszont megvásárolhatók Sonia Bielinski könyvei, melyek útmutatást adnak a cigánykártya, Lenormand kisasszony jóskártyája és a francia kártya használatához.