Játéktörténet

« Szerzőink « Vissza a szerző cikkeinek listájához

Heilauf Zsuzsanna:

Gyermekjátékok

A XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény a Havanna Napok keretében 2005. szeptember 26-án megnyitotta a felújított játék- és óvodatörténeti kiállítótermet és kiállítást az Eszterlánc Óvodában (Kondor Béla sétány 3.). A kiállítás megnyitóján dr. Györgyi Erzsébet - a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke mondott köszöntő beszédet. Az Eszterlánc Óvoda nagycsoportosai - Búzás Klaudia, Várbíró Richard, Heim Odette két verset adtak elő, felkészítőjük Fehérné Szatai Judit óvónő.

A helyiség felújításával - a tárlók cseréjével, illetve átalakításával ingyenesen látogatható, és az egész családnak tartalmas programot biztosító kulturális programot kínál a tárlat: a már óvodás gyermekek számára is megfelelő magasságú, plexivel fedett vitrinekben, alacsony dobogókon nagyszüleink, és szüleink játékai mellett tablók mutatják be a kerület óvodáinak történetét, szólnak Brunszvik Terézről, az első magyarországi kisdedóvó megalapítójáról. A babák főznek a kis fémtűzhelyeken, nagymosást tartanak, és csücsülnek a babakocsiban és a pici bútorok között a macikkal együtt. A hintaló, a kisvasút, a fémlemez kisautók ugrásra készen várják kis gazdájukat. A 70-es évek óvodai sarkában ismerős mesekönyvek, ruhácskák; a felnőttek biztosan emlékeznek a régi társasjátékok mellett Rodolfó bűvészkészletére is.

A jelen formájában december végéig látható kiállítás anyagának nagy része a kerületi Helytörténeti Gyűjtemény anyagából került ki, de a számos kerületi magánkölcsönzőn túl - akik legféltettebb gyermekkori tárgyaikat bízták ránk - sikerült megnyernünk két nagyobb játékgyűjtemény tulajdonosát is. A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény mellett december végéig a legismertebb hazai magángyűjtő: Karlócai Mariann tárgyaiból is bemutatunk számos gyermekjátékot, illetve régi óvodai oktatási eszközöket.

A kiállítás rendezője: Heilauf Zsuzsanna, létrehozásában közreműködött Szegediné Mucsi Eleonóra, és dr. Schmidt Jánosné. Köszönjük az Eszterlánc Óvodának, hogy helyet biztosított a kiállítás számára. Az óvoda vezetője, Czauner Lajosné; Goda Andrásné a kerületi referens, és Mezeiné Bakóczay Hedvig, jelenleg a Tövishát Óvoda vezetője - korábbi kerületi óvodai szaktanácsadó álmodta meg, és hozta létre a korábbi kiállítást.

A kiállítás állandó anyagán túl a későbbiekben is szeretnénk vendégkiállítókat hívni, valamint szeretettel várjuk azokat, akik szívesen megmutatnák régi gyermekjátékaikat ebben a szép környezetben, a nagyközönségnek. A kiállítás hétfőn 14-18-ig, szerdán és pénteken 9-13 óra között látogatható. A kerületi óvodai csoportok számára a kiállítás bemutatásán túl - előzetes időpont egyeztetéssel ingyenes, játékos foglalkozásokat is tartunk a helyszínen. Jelentkezni lehet: Lőke Józsefné Mayánál, a 06-30-463-68-59-es telefonszámon lehet.

Az első, bemutató foglalkozást szeptember 27-én délelőtt tartottuk a Zenevár óvodásoknak. A gyerekek nagy érdeklődéssel nézték a régi játékokat, nagyszüleik, dédszüleik csoportképeit. Volt lehetőség egy rövid körjáték bemutatására is, majd kézműves foglalkozáson vettek részt.