Beszámoló

Megnyitó

A megnyitó

« Szerzőink « Vissza a szerző cikkeinek listájához

Rocháné Büdy Annamária

Nyíregyházán Rózababáztam

- A Szerző fotóival -

Ötödik alkalommal szervezte meg dr. Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság soros elnöke és dr. Puskásné, Oláh Júlia az "Aranykapu" Népművészeti Egyesület elnöke és egyben a Kiss Áron Magyar Játék Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagozatának vezetője azt az országos népművészeti kiállítást és viseletesbaba-készítési versenyt, amelyen most a decsi Farkas Lászlóné, a mezőkövesdi Hajdú Tiborné, a budapesti Kolumbán Zsuzsa és a szintén budapesti Zorkóczy Miklósné viseletesbaba-készítők kaptak "Mesterremek" címet eddigi munkásságukért. Nekik e helyen is szívből gratulálunk!

Megnyitó

A megnyitó

E nagyszabású esemény keretében harmadik alkalommal gyűltünk össze a Nyíregyháza melletti Butykán a Közösségi Házban Róza babát készíteni. Ki először, ki másodszor, ki harmadszor is.

A Róza baba jelentősége abban lakozik, hogy nem csupán díszbaba, hanem ruhája úgy készül, hogy föl lehessen öltöztetni és le is lehessen vetkőztetni, vagyis tanulható a viselet és így oktatóeszköz is, ami fontosságát alapjaiban növeli.

Zorkóczy Miklósné - Éva kifejlesztett egy olyan babatestet, amit viszonylag rövid idő alatt, könnyű elkészíteni bárkinek is, lett légyen az ügyeskezű óvónő vagy érdeklődő kisiskolás. Ezt a babatestet tetszés szerint lehet felöltöztetni. De mit is mondok: "tetszés szerint", hisz a hagyományőrző viseletes babák öltöztetésének megvan a maga szigorú rendje.

Hosszú éveken keresztül tanulmányozta Éva a Néprajzi Múzeumban egy-egy kiválasztott magyar tájegység viseletének történetét, s a helyszíneken a még fellelhető élő adatközlőktől annak legapróbb részleteit, hogy immáron harmadik alkalommal ossza meg a tanfolyam résztvevőivel a tapasztalatait. Nemcsak azt tudhattuk meg, hogy ezt meg azt a ruhadarabot ki, hány éves korában, melyik faluban, hogyan viselte, hanem a városlakó logikus értetlenségeire, a miértekre is frappáns válaszokat kaphattunk. Példának okáért, miért nem kell keblet varrni a babatestre, ha menyecske vagy asszonybabát öltöztetünk (a válasz: azért mert a legtöbb faluban inkább a csípők kerekségét hangsúlyozták ki, nem a kebleket).

Előbb az alsóruhát készítjük el, a bugyogót, ha volt ilyen, az alsószoknyát, a pendelyt, majd fokozatosan a felsőöltözetek következtek.

Kolumbán Zsuzsa és Kolumbán Béláné babái

Kolumbán Zsuzsa és
Kolumbán Béláné babái

Legelőször is minden résztvevőnek el kellett határoznia milyen lesz az ő babája, az őrségi falusi társadalom melyik szereplőjét kívánja megjeleníteni. Én egy menyecskét választottam. No, az alsóruhájával nem is volt semmi probléma, de a főkötője az aprólékos kidolgozás és miniatűr mérete miatt kissé megdolgoztatott. A redőbe szedett fekete csipke a piros alapon és a beleiktatandó csillogók és virágok a végén megérték a fáradozást. Éva ellátott minket a nehezen beszerezhető alapanyagokkal, hogy babáink ruháját kellőképpen tudjuk díszíteni.

Munka közben nemcsak a kezünk járt, hanem mindenki mesélt a saját életéről, tapasztalatairól, amiket külön élvezet volt hallgatni és a társalgásban résztvenni. A "hosszúnapozások" után jött a megérdemelt pihenés. Butyka rónái szemnyugtatóul szolgáltak. Ha esett az eső, többek között, a szakma nagy veteránja, Kolumbán Béláné osztotta meg emlékeit és tapasztalatait és a Budapesti Babaklub elnöke, dr. Simon Gáborné - Nóri tartott érdekes beszámolót a klub történetéről.

Som Istvánné - Gréti, ki a Róza babakészítéssel párhuzamosan, Waldorf babák varrására tanította a kíváncsiakat, s kedves lényével biztatta a kezdőket.

A decsi Farkas Lászlóné - Pál Bözsi népművész szíves szóval invitált minden kedves érdeklődőt Sárközi Babamúzeumába (cím: 7144 Decs, Kossuth L. u. 8. Tel: 06/74/ 495 734 miközben a sárközi viseletek rejtelmeibe is betekintést kaphattunk.

A nagyon lelkes, egyedi babákat készítő nádudvari Tóthné G. Nagy Marika szép verset szavalt nekünk és a szintén nádudvari Virághné Törös Borika, pedig festői tapasztalatairól is beszámolt.

Szép volt, jó volt Butykán. Aki már volt, az bizton visszatér, aki meg még nem, annak számára jövőre is nyitva vannak az újabb tapasztalatok kapui.

Budapest, 2004. május 15.

E-mail: annamabudy@yahoo.com
anna_budy@yahoo.com


Som Istvánné - Gréti babái

Som Istvánné - Gréti babái

Virághné Törös Borika babái

Virághné Törös Borika babái

Tóthné G. Nagy Marika babái

Tóthné G. Nagy Marika babái

Kolumbán Béláné beszél

Kolumbán Béláné beszél