Beszámoló

«Szerzőink «Vissza a szerző cikkeinek listájához

Rocháné Büdy Annamária:

Első Moszkvai Nemzetközi Művészi Textilbaba Fesztivál és Verseny

A Fesztivált és a versenyt a Moszkvai Állami Kiállítóteremben, a "XXI. Század" Galériájában 2003. november 20. és december 14. között rendezték meg.

Sharon O'Neal babatervezőn keresztül a www.clothdollconnection.com hírleveléből értesültem a versenyről szinte a beérkezési határidő előtti utolsó pillanatokban. Részt kívántam venni, nemcsak az összemérettetés miatt, hanem így kívántam üdvözletet küldeni tisztelt volt professzoraimnak és szeretett barátaimnak.

Nem ismertem a Galériát és senkit sem a szervezők közül (Moszkvában sem jártam az utóbbi 12 évben), így eléggé vakon indultak el Mexikóból a sebtiben kiválasztott kész babáim, miután engedélyezték a részvételemet faxon és telefonon az Első Moszkvai Nemzetközi Művészi Textilbaba Fesztiválon.

Ezt a hosszú orosz elnevezést én büszkén írom le, mert tudom, az orosz szakemberek felkészült profik és véleményük mélyen megalapozott. Öt évig tanultam a moszkvai Lomonoszov egyetemen és van róluk fogalmam.

A Fesztivál témája: "Népek legendái és mondái" volt és a művészi textilbabákra fordítottak hangsúlyt, melyek meleg, változatos, szerethető és nagyon hagyományos kifejezői az emberi gondolatoknak és művészetnek, amint az a meghívóból is kiderül. A művészi textilbabákat analizálták ki elméletben a részletes és komoly szemináriumok, kerekasztal konferenciák során, amelyen orosz játékszakértők, tervezők, iparművészek fejtették ki elméleteiket, mint például a szentpétervári Játék Múzeum igazgatónője, valamint az orosz Maria Sztrelcova és az amerikai Sharon O'Neal babakészítők tartottak gyakorlati kurzusokat.

A kiállítás látogatói több, mint 300 babát nézhettek meg, melyeket orosz, amerikai, kanadai és az egyetlen magyar-mexikói (szerény személyem) babakészítők, valamint a Szvetlana Voszkreszenszkaja Baba Iskolájának tanoncai és gyermekek alkottak.

Kilenc szakmai nagydíj átadására került sor, melyek a következők voltak: Képkompozíció (babacsoport), Színkompozíció, Grafikai megoldás (vonalak, stb), Portré, Önarckép (önábrázolás), Flóra és fauna, a Fesztivál témájának legjobb megoldása, Debüt - Elsőműves, Népi hagyományok. A kaliforniai Patti Medaris Culeán kívül szentpétervári, moszkvai és más vidéki orosz babakészítők között osztotta ki a szakmai zsűri a díjakat, melynek tagjai sorában orosz művészek, játékszakértők, múzeum- és galériaigazgatók, valamint játékgyűjtők voltak.

A Fesztiválról 10 TV adás készült, köztük a Központi Kulturális TV adó, a magyar-mexikói babákkal kezdte a riportját és néhány újságcikk is megjelent.

Egy szép színes kiállításvezető is napvilágot látott, mely több baba képét is közli, közöttük az "Erdők lakóiról - rege 3003-ból" című kompozíciómat. A kiállításvezető megvásárolható a XXI. Század Galéria címén (lásd alul).

Cím: Galeria dvadtsat pervovo veka.
Moszkva. 121 357. ul. Kremencsugskaja 22. Oroszország.
Tel-Fax: + + (095) 445-16-50

Fényképek galériája
Minden fénykép Tatjana Bászova, a Galéria textil kurátorának felvétele. (Engedélyt adott nekem a közlésükhöz.)

A kiállítás általános képe
A kiállítás általános képe
Elena Márkova (Oroszország): Kis szirének
Elena Márkova (Oroszország): Kis szirének
Norma Malerich babája (USA)
Norma Malerich babája (USA)
Radical Rachel
Patti Medaris Culea
a legjobb Színkompozició díját
elnyerő Radical Rachel babája.
Kalucsni (Oroszország)
Kalucsni (Oroszország)
(Sajnos alkotójának nevét
eddig még nem tudtam beazonosítani)
Törpék királynője, Agnia Megrinszkaja (Oroszország)
Törpék királynője,
Agnia Megrinszkaja (Oroszország)
Oligerova babái (Oroszország)
Oligerova babái (Oroszország)
'A virággá vált leány' Tatyana Lebedeva (Oroszország)
"A virággá vált leány"
Tatyana Lebedeva (Oroszország)
'Magocska' (Oroszország)
"Magocska" (Oroszország)
Maria Streltsova 'Önarckép'
Maria Streltsova "Önarckép"
(Oroszország)
Rocháné Büdy Annamária: 'Erdők lakóiról - rege 3003-ból' (Magyarország-Mexikó)
Rocháné Büdy Annamária:
"Erdők lakóiról - rege 3003-ból"
(Magyarország-Mexikó)
Maria Streltsova 'Matilda' (Oroszország)
Maria Streltsova "Matilda"
(Oroszország)

Remélem, kis beszámolómmal ízelítőt tudtam adni a Moszkvai Művészi Textilbaba Fesztiválról.

Források: Tatjana Bászova információi, a kiállításvezető néhány oldala és a meghívó szövege.