Fesztivál

«Szerzőink «Vissza a cikkek listájához

Maruzsné Kovács Éva:

Játékfesztivál Endrefalván

2007.

Még nem késő, tessenek végre odatekinteni a csöpp nógrádi falu gyönyörű kezdeményezésére! Idén, ezen a júliusba átmenő hétvégén, már a második játékfesztivált rendezték meg Endrefalván. Ha figyelembe vesszük, mennyire nincs pénz manapság a kultúrára (se), csak csodálkozni lehet a helyiek akaratán, szorgalmán, hogy egy kis színt lopjanak a falu gyermekeinek életébe.

A tavalyi fesztivál leírása és képei még mindig megtalálhatóak a Kiss Áron Magyar Játéktársaság honlapján (www.kamjt.hu), de állíthatom, az idei kiállítások semmiben sem maradnak el a tavalyi mögött. A Néprajzi Múzeum küldött anyagot, amelyben a hajdani szegény gyermekek játékait mutatják be. A Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény salgótarjáni székhelyű "Aranyosok" bábcsoportja állított ki igazán "aranyos", változatos és szép, néha groteszk bábokat. Van sokszínű "Népek babái" kiállítás is, Perutól Japánig, babákkal és egyéb apró tárgyakkal. Hanem a legszebb a "Felvidéki magyar viseletek babákon" címmel bemutatott, csodálatos, precíz, rengeteg munkát felemésztő kis babasereg. Ugyancsak Szlovákiából, a kékkői várból idén indiai babák látogattak át hozzánk, kis egzotikumot csempészve mindennapjainkba.

Kint a sátrakban idén is lehetett gyöngyöt fűzni, népi játékokat kipróbálni. Volt papírmakett amit ragasztani lehetett, voltak kis, könnyen, helyben elkészíthető papírjátékok, amiket időnként el-elkapott a szél. Emellett voltak megvásárolható, gyönyörű és biztonságos fajátékok kicsi gyermekeknek, fából készült - és mellesleg szépséges - logikai és ügyességi játékok a nagyobbaknak, volt mézeskalács, bőrből vagy gyöngyből készült ékszerek, szóval: mi szem-szájnak ingere. Mindezekben viszont azt tartottam a legszebbnek, hogy sehol egy bóvli, műanyag vacak, itt minden kézműves munka volt, apró műremek. A régi világ-beli népművelő megnyalhatta volna a tíz ujját, és ha még van ma ilyen szakma, ha még törődik valaki a tömegek ízlésének esetleges formálásával, na, az is megnyalhatná az ujjait.

Ha egyáltalán észrevették volna már Endrefalva törekvő igyekezetét. De talán még nem késő!