Kiállítás

UTAZÓ ESSZENCIA vándorkiállítás 2009 - 2010

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztálya az Országos Képző- és Iparművészeti Tárlat immár 60 éves történetében először, egy vándorkiállítást indít útjára.

A Művészeti Programok Főosztályának kiállítás-sorozata, amely a 2009 májusában Budapesten, a Vajdahunyad várban megrendezett XX. Amator Artium Országos Képző és Iparművészeti Tárlat Esszencia Kiállításából válogatott műveket mutatja be országszerte.
Az Esszencia Tárlat hazánk nem hivatásos alkotóinak legnagyobb seregszemléje, amely kiváló szaktekintélyek, alkotóművészek, művészettörténészek és művészpedagógusok zsűrizésével válogatódik ki megyei majd országos szinten.

Az utazó gyűjtemény összeállításakor fontosnak tartottuk, hogy alkotói által minden megye részese legyen az országjárásnak, továbbá hogy megmutassuk az alkotóművészet sokszínűségét és az művészi kifejeződések változatos technikai lehetőségeit.

A programban meghatározó irányelvünk, hogy a megyei Amator Artium kiállítások helyszínein túl az országban minél több településen bemutassuk a hazai nem hivatásos alkotóművészeti mozgalom eredményeit. Nem titkolt célunk az amatőr képzőművészeti mozgalom felélénkítése és a módszertani segítségnyújtás.

A kiállításokhoz igény szerint nyílt tárlatvezetési programot vagy szakmai napot biztosítunk, amely a szélesebb nagyközönség számára is segítheti a művek befogadását, azaz a vizuális látásmód rejtelmeibe enged bepillantani. A tárlatlátogatókkal kötetlen beszélgetést kezdeményezünk a kiállított alkotásokról és azok szakmai értékeléséről, alkotók számára pedig szakmai konzultációt is tartunk.

Az Utazó Esszencia kurátora:
Dóri Éva
képzőművészeti szakreferens
dorie@mmikl.hu , tel: 1/225 60 33

A vándorkiállítás első állomása a Balatonboglári Kápolnákban lesz 2009. július 4 - szeptember 1. között.
A megnyitóra július 4-én, 17.00 órai kezdettel kerül sor a boglári Kápolna dombon, ahova szeretettel várunk mindenkit!

A vándorkiállítás szeptembertől 3 hetes periódusban újabb helyszíneken (Tamási, Nagykanizsa, Kalocsa, Kiskunfélegyháza, Vác, Debrecen, Szolnok, Budapest, Martfű, Gyöngyös, stb) kerül a nyilvánosság elé, igény szerint tárlatvezetéssel és konzultációs programmal kiegészülve.