Kiállítás

XIII. Nemzetközi Babakiállítás és
XIII. Országos Baba- és Mackókészítési Verseny

Győr, 2009. április 22. - május 3., Zichy-palota

A kiállítás megtekinthető: 2009. május 3-ig, mindennap 10-17 óráig

Minden magyarországi, a szakmában elismerést kivívott babakészítő szükségét érzi, hogy évről évre új alkotással jelenjen meg e rangos eseményen. A kiállítás nemcsak a játék baba, hanem a felnőtteket is megfogó emberábrázolás világába vezeti el a látogatót.

A több száz mai készítésű, erre az alkalomra készült és elküldött babán kívül érkeznek régi babák, babázási kellékek és mackók is magyarországi gyűjtőktől. Német, osztrák, vajdasági babakészítők alkotásai is láthatók lesznek.

Kiállításra kerülnek a Magyar Művelődési Intézet és a Kiss Áron Magyar Játék Társaság által meghirdetett "Amator Artium" Amatőr Művészeti pályázat játékkategóriájára érkezett alkotások is.

Az idei babakészítési verseny fő témái: "Sisi és kora", "Kiskunsági viseletek", "Benedek Elek mesefigurái". Ehhez kapcsolódóan is sok-sok alkotás érkezett. A kiállítás ideje alatt több alkalommal babakészítő foglalkozások várják a gyermekeket és a felnőtteket. Valamennyi látogató leadhatja szavazatát a neki legjobban tetsző babára, mely elnyerheti a XIII. Nemzetközi Babakiállítás Közönségdíját.

A versenyen nyolc kategóriában mérhetik össze tudásukat az alkotók. /Önálló tervezésű és készítésű művészbabák; Kereskedelmi forgalomban kapható elemek, formák felhasználásával készülő babák/ A saját készítésű babák mellett azok is benevezhetnek, akik csak öltöztetni szeretik a babákat, ekkor a Viselet kategóriában indulnak, ezen belül is: Népviselet; Korhű, történelmi; és egyéb viselet. Mackó készítők is szép számmal beneveztek. További kategóriák még a Reborn babák, Babavilág, Életképek és Ifjúsági. A neves szakemberekből álló zsűri: (Ilse Moik, Doris Stannet, Keglovich Ferencné, Barsi Hajna, Hóborné Eta, Dr. Györgyi Erzsébet, Fogasné Szita Gabriella) értékelési szempontjai érintik a technikai munka mellett az esztétikai megjelenítést is, valamint külön szempont a játszásra való alkalmasság. A verseny díjait a Zichy-palota, a Magyar Bababarátok Egyesülete, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság, valamint a Gödöllői Királyi Kastély ajánlották fel.

VI. Országos Bababörze - Győr, 2009. május 3.

Itt mindent megtalál, amire szüksége lehet a baba-, mackókészítéshez, korhű babaruha megvarrásához. Természetes anyagból készült csipkék és textilek, gombok, bőrök, trikóanyagok, vatták, tömőanyagok, valódi és műszőrmék, valamint a babázáshoz szükséges kellékek (régi és mai bababútorok, edények, stb.), egyedi készítésű textil és porcelánbabák, reborn baby-k, mackók
Játék-, baba- és mackóvására 2009. május 3-án, 10.00-15.00 óráig a Rába Hotelban. (Győr, Árpád út 34.)
- MAGYARORSZÁGON ELŐSZÖR -
a Firma Johanna Haida Sonnebergből. A svájci székhelyű Glorex babakellék készítő cég különlegesen gazdag választékából, kíváló minőségű, válogatott kellékeit kínálja: babaszemek, babatestek, parókák, cipőcskék és még sok egyéb hasznos kellék.

A Babafesztivál helyszínei és párhuzamos eseményei:

Régi idők játékai - Kiállítás a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely gyűjteményéből 2009. április 15. - május 15-ig - Cserépkályha-történeti Állandó Kiállítás, Fruhmann-ház, Győr, Kiss János u. 9.

A baba a kortárs művészek szemével - 2009. május 1-május 31-ig. Váczy Péter gyűjtemény, Győr, Nefelejcs köz 3.

Játék és Babavásár - 2009. május 3. 10-15 óráig, Rába Hotel, Győr, Árpád u. 34.

.

2009. május 2.

A babakonferencián a játék egyik szakterülete, a baba hatásával kapcsolatos előadásokat hallgathatnak a résztvevők, az előadók a baba jelentőségét emelik ki a pedagógusok, az orvosok, a pszichológusok, a múzeumok, a profi és amatőr babakészítők számára. A gyakorlati foglalkozások célja a külföldön már ismert új technikák bemutatása és a helyszínen való alkalmazása.

A konferenciát megnyitja: Dr. Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság soros elnöke

Konferencia előadók és előadástémák:

  • Rocháné Büdy Annamária - "Fejlesztő játékok Mexikóban"
  • Stöckert Károlyné - "A felnőttek és a játék"
  • Meny Tatyjana - "Orosz művészbabák"
  • Tompos Lilla - "A díszmagyar"
  • Zorkóczy Éva - "A történelmi viseletek alapanyagainak megválasztása"