Programajánló

Rendezvények

1. Városi Szent László Ünnep (2005. június 26.)
A város védőszentjének, Szent Lászlónak névünnepe alkalmából évente sorra kerülő rendezvény, melynek hagyományai ezekben az években formálódnak, rögzülnek. A 2004-es Szent László Ünnep külsőségeiben a XI. sz. kultúráját, viseletét, a középkori vásárok hangulatát, a lovagi hagyományokat igyekezett felidézni. A program nagy sikert aratott mind a látogatók, mind a résztvevők körében.
Az idei fesztivál programkínálatát a már bevált mozzanatokat megtartva, a középkori kultúra megjelenítését célozva szeretnénk bővíteni, fejleszteni. Az ünnepre meghívásos rendszerben várjuk a stilizált, vagy korhű középkori megjelenést felvállaló kézműves árusokat, játékkészítőket, vásári komédiás és mutatványos csapatokat.

2. Duna Menti Folklórfesztivál (2005. július 12-17.)
A több évtizedes, sikeres folklórrendezvényre háromévente, három város - Baja, Kalocsa és Szekszárd - együttműködésében kerül sor. A fesztivál néhány napjára minden kontinensről érkeznek szereplők, vendégek, így különlegesen sokszínű esemény résztvevői lehetnek mind a kísérőprogramok (hagyományőrző kézműves vásár, gyermekjátszók, a rendező tájegységek gasztronómiai és néprajzi kultúrtörténetéből ízelítőt adó egyéb események) résztvevői, mind a látogatók.
A programra szintén várunk kézműves árusokat, illetve szabadtéri gyermekfoglalkoztatókat, játékeszközöket működtető társaságokat, komédiás, bábjátékos társulatokat.

3. Szekszárdi Szüreti Fesztivál (2005. szeptember 15-18.)
Szekszárdnak mint történelmi borvidéknek, legnagyobb, minden évben megrendezésre kerülő fesztiválja.
Az esemény 2005-től, mind a rendező személyében, mind a rendezési elveket tekintve megújul. Ettől az évtől a városi önkormányzat a Babits Mihály Művelődési Ház és Művészetek Házát bízta meg az esemény megrendezésével. A feladatot intézményünk a témában érintett egyéb, a vállalkozói és a civil szférában tevékenykedő szervezetekkel együttműködésben kívánja megvalósítani. Célunk, hogy a hagyományoktól az utóbbi években elszakadni látszó fesztiválnak, a borvidéki, történeti és néprajzi hagyományok felelevenítésével és aktualizálásával visszaadjuk régi fényét, elismertségét.

Szekszárdi programok

A Babits Művelődési Ház és Művészetek Háza Tolna megye legnagyobb művelődési intézménye. Az idén 35 éves létesítményt a tavalyi évben teljesen felújították. Az elmúlt tíz évben, többszöri átszervezések után, az intézmény működési körébe és funkciói sorába bekerültek az egykori Gyermekek Háza, illetve most, 2005 januárjától a Művészetek Házával való összevonás során ezen intézmény feladatai, programjai is. Az építészetileg és szervezetében egyaránt megújult létesítmény - mint Szekszárd Megyei Jogú Város fenntartásában működő költségvetési intézmény - feladatai közé tartozik a legtöbb városi kulturális esemény kiszolgálása, de önálló szervezőként, koordinátorként, vagy helyszínként részt veszünk megyei, regionális és országos jelentőségű programokban is. Az intézmény több civil szervezetnek, kulturális és szociális területen működő kiscsoportnak ad otthont, illetve biztosít helyet az általuk szervezett programoknak.

Ebben az évben három olyan nagy, fesztivál jellegű program megrendezésében vesz részt az intézmény, amelyek a KÁMJT tagsága érdeklődésére is számot tarthatnak. Reményeink és elképzeléseink szerint legalább az egyik programban hosszú távú együttműködési lehetőség rejlik a társaság és intézményünk számára, a többi pedig a tagságnak nyújt megjelenési, árusítási lehetőséget.

A Szekszárdi Szüreti Napok szabadtéri, vásári és szórakoztató kísérő rendezvényei sorába be lehetne illeszteni egy szakmai találkozót a KÁMJT azon tagjai számára, akik a régi vásári szórakoztatással, annak hagyományőrzésével, e hagyományok korunkhoz igazított kiteljesítésével foglalkoznak. A helyszín és az alaprendezvény jó alkalmat kínálna számukra egy szakmai találkozóra, melyet a bemutatkozási lehetőségen, túl kiegészíthetnének a téma kutatásával foglalkozó szakemberek előadásai, a gyakorlatban e területen munkálkodók tapasztalatcsere-fóruma is. A rendezvény sikere esetén az akár állandó színfoltjává válhatna a Szekszárdi Szüreti Napoknak, s idővel olyan szakmai központtá teljesedhetne ki, mint amilyen Győr a "babások" számára.

Egléné Fekete Zsuzsanna