Babakiállítás

Kedves Bababarátok, Érdeklődők!

Az idén is tartalmas, jó hangulatú rendezvényt tervezünk a játék, a játszás ősidők óta kedvelt eszköze, a baba köré. Kilenc éve indítottuk útjára ezt az eseményt, a babakonferenciát, ahol teljességet igyekszünk kínálni a résztvevőknek, a készítéstől a gyűjtésen, a gyógyításon át, a pedagógiai folyamatokig.

Szeretnénk, ha nem kerülne méltatlanul háttérbe az oktatási intézményekben, a családokban a babával való foglalatosság, és az új évezredben, ahol a számítógép lesz az úr, ne feledjük el a lelket megszépítő manuális tevékenységet, a babakészítést, s a kézbe vehető, bárhová áram nélkül vihető játékot, a babát.

A konferencia programja ezt a célt tükrözi, mert egy kis múlt felé fordulás, azaz játéktörténet mellett, elsősorban napjaink aktuális kérdéseivel foglalkozunk majd, s a készítőknek is nyújtunk újdonságokat.

A magyar viseletekre is nagy hangsúlyt fordítunk, mert egyrészt nemzeti öntudatunk megőrzésének egyik lehetősége rejlik abban, hogy nem engedjük feledésbe merülni az egykori öltözeteket, másrészt a kézimunka, a csodálatos magyar hímzésvilág rejtelmeibe is betekintést nyújt a készítésük, s egyfajta gyógyító terápiának is megfelel, ha valaki belemerül a virágok, azsúrok világába.

A konferencia alkalmat ad az Országos Babakészítési Verseny díjkiosztó ünnepségére is. A verseny javasolt témája ez évben: Szokatlan és mulatságos - vidámság a babavilágban. Úgy gondoltam, hogy a körülöttünk zajló sok szomorúságot, vagy bosszúságot okozó események ellen úgy védekezhetünk, ha mosolyt varázsolunk az arcára annak, aki megnézi a művünket, s amikor készül saját magunknak is ilyen érzete lesz talán.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok sok ötletet, időt a versenyre való felkészülésre, már előre örülve a számtalan szép alkotásnak, s annak, hogy ismét találkozhatok azokkal, akikkel barátokká, kedves ismerősökké váltunk az évek során, mert összeköt bennünket a baba iránti vonzódás. Remélem, hogy azok is, akik először érkeznek Győrbe, a Közép-európai babakonferenciára, szép élményekkel távozva várják majd a jövő évi jubileumi rendezvényt.

Keglovich Ferencné
igazgató

A Babakonferencia részletes programját megtalálják a Babakiállítás.hu honlapon, letölthetik a különböző jelentkezési és nevezési lapokat.
Felkeresésre ajánljuk továbbá a szervező, a Zichy-palota, Győr honlapját is.