Kiállítás

XII. Betlehemi jászolkiállítás

A Magyar Kézművességért Alapítvány XII. betlehemi jászolkiállítása, - amelyen Tagtársaink rendszeresen kiváló munkákkal szerepelnek - a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül megrendezésre.

Megnyitó 2005. december 16-án 14 órakor. Megtekinthető 2006. január 15-ig. Társaságunk szokás szerint egy könyvcsomagot ajánl fel díjként.

Gy.E.

A kiállításon A Magyar Kézművességért Alapítvány, az IPOSZ, a MOMKE és a BKIK Kézműipari Tagozata által kiírt nyílt pályázat válogatott anyaga lesz látható. Hazai hivatásos kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek mellett amatőr művészek, valamint határon túli - erdélyi, vajdasági és szlovákiai - magyar alkotók összesen kétszáznál is több munkája szerepel a kiállításon.

A bemutatásra kerülő alkotások Jézus születéséhez kapcsolódnak, a betlehemi jelenetet vagy annak résztvevőit ábrázolják; természetes alapanyagok (többek között fa, agyag, csuhé, szalma, gyékény, vessző, termények, textil, bőr, papír, fémek, üveg, kő, mézeskalács) felhasználásával, különböző technikák (pl. faragás, kerámia-formázás, csuhé-, szalma- és vesszőfonás, szövés, hímzés, foltvarrás, nemezelés, batikolás, fa- és levélintarzia-készítés, tűzzománcozás, ikon- és olajfestés, gravírozás, hajtogatás stb.) alkalmazásával készültek.

A kiállítás anyagáról A Magyar Kézművességért Alapítvány háromnyelvű színes fotóalbumot jelentet meg.

A kiállításhoz kapcsolódva a Mezőgazdasági Múzeum 2005. december 18-ára egész napos rendezvényt tervez, amelynek programjában kézműves ajándékvásár és régi betlehemező szokásokat felelevenítő csoportok bemutatói is szerepelnek.

További információ A Magyar Kézművességért Alapítvány (06-1) 354-3146-os és a Mezőgazdasági Múzeum (06-1) 363-2711-es telefonszámán kapható.