Vetélkedő

Garabonciás Együttes

Vetélkedő az efemkában

A 9S-TV és a Garabonciás Együttes művelődéstörténeti vetélkedőt rendezett, melynek házigazdája a Ferencvárosi Művelődési Központ, fővédnöke Paál Kálmán alpolgármester volt. A vetélkedő kerületi TV műsorán lesz látható. A vetélkedőben Ferencvárosi iskolák: a Bakáts téri Ének-zenei Általános Iskola, a Körösi Csoma Sándor két tannyelvű Általános Iskola és a Szent-Györgyi Albert 12 évfolyamos iskola 5.-6. osztályos csapatai vettek részt.

A vetélkedő feladatainak ötletét a Garabonciás Együttes műsorai adták. A versenyzők az együttes egy-egy műsorából kivetítőn láttak rövid részleteket, ezt egy-egy élő produkció követte - előadták a FORD ÖRÖKSÉG DÍJAS Garabonciás Együttes tagjai - majd a versenyzőknek rögtönzéses- és versenyfeladatokkal kellett megbirkózniuk. A játékot Tarcsa Zoltán pantomim művész vezette.

A bemutatott műsorrészletek alkotói - az együttes hármasfogata - Aranyos Ágota és Kovács Gábor koreográfus, Tarcsa Zoltán pantomim mester, élükön a fogathajtó Váradi István művészeti igazgatóval.

A csapatokat Garabonciás Deákok (az együttes veterán tagjai) segítették. A csapatokat különböző korok viseletének fejdíszei - ómagyar süvegek, reneszánsz és barokk fejfedők - különböztették meg.

Az időutazás az ókorból indult, az aquincumi római tűzoltó tábor rézsisakos tűzlovasai rögtönöztek vidám jeleneteket. A honfoglalás korát e táltos idézte fel. (Valódi vadászsólyom is volt - látogatóban - a vetélkedőn.) A középkori vásár forgatagából a commedia dell'arte vidám jelenete, a kétarcú bohócok tánca, az erőművész, a vásári bábos és a köteleitől szabaduló művész, és vásári táncosok két remek produkciója volt látható. A francia meseköltő, La'Fontaine állatmeséire a versenyzők saját állattörténetekkel válaszoltak, az együttes remek állatmaszkjait öltve magukra. A Tündérvilág az együttes barokk táncjátéka harmadik éve sikerszám. A tündérkirályi pár pompás jelmezben táncolta el "tündéri" kettősét. A versenyzők a szentiván-éji történetre utalva a hatalmas varázsvirágot állították kalandos ötleteik szolgálatába.

A vetélkedő jutalmait FERENCVÁROS ÖNKORMÁNYZATA, az ARCANUM Kiadó, a Budapesti Történeti Múzeum, a Budavári Labirintus KHT, az ELAMEN Étkeztetési Vállalat, a Garabonciás Alapítvány, Nyers Csaba iparművész, az OKKER Kiadó, a Piccolo Színház, és a Ráday Könyvesház biztosították.

A csoportok egyformán serényeknek és rátermetteknek bizonyultak, csaknem azonos pontszámmal végeztek. Így a jutalomtortát és az ajándékkosarat mindhárom csapat megérdemelte.

A Garabonciás Együttes a vetélkedő után nyomban felvételt hirdetett. Voltak, akik az első hívó szóra garabonciásnak álltak.

Budapest, 2004. november 3.

A Garabonciás Együttes honlapja