Kerekasztal-beszélgetés

... a Moskovszky Gyűjtemény napján, Székesfehérváron

A rendezvényre reméljük az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, a Gyermek, Ifjúsági és Sportmúzeum küldöttjénak megjelenését.

A beszélgetést vezeti dr. Györgyi Erzsébet. Résztvevők: Bárkányi Ildikó, Bereczky Ibolya, Bathó Edit, Császi Irén, Haider Edit, Harcsa Tiborné, Illyés Endréné, Káldy Mária, Kalmár Ágnes, Kapitány Orsolya, Matúz Edit, Peterdi Vera, Váczi Mária.

A kerekasztal beszélgetés tematikája:

Múzeum felnőttek számára - és odavisszük a gyerekeket is. Akit nem visznek el a szülők, azt elviszi az iskola.

A múzeumok alkalmi gyermekprogramokkal próbálják enyhíteni azt, hogy a gyerekek nem számukra, életkori sajátságaiknak megfelelően rendezett kiállításokat láthatnak csupán. De természetes kellene legyen, hogy minden múzeumban van gyermekek számára rendezett kiállítás is, amelynek anyaga a gyermekek érdeklődésének megfelelő, rendezésmódja pedig a gyermekkor lélektani sajátosságait figyelembe veszi. Ilyen a játékmúzeum, amelyből csak kettő van egyelőre Magyarországon. De teljes programot csak a kecskeméti nyújt, a fehérváriban nincs még kiépített közművelődési munka.

Számos múzeumnak van kisebb-nagyobb játékgyűjteménye, amelyet azonban csak ritkán, kivételes alkalommal tud kiállítani. Eközben gyermekek generációi nőnek úgy fel, hogy tudatukban azt raktározzák el, a múzeum olyan hely, ahol őket nem érdeklő dolgokat kell megnézniük, ahelyett, hogy örömtelivé készítenék számukra a múzeumi kiállítással való első találkozást.

Ha a múzeumot egy uszodával hasonlítom össze: előbbiben természetesen építenek gyermekmedencét, nehogy a kicsik befulladjanak. A múzeumi kiállításba befulladás nem ilyen látványos és rémisztő, az eredménye csak az, hogy a gyerek nem figyel oda, igyekszik minél előbb elmenni és - amennyire rajta áll - nem visszajönni.

A megbeszélésre olyan múzeumi kollégákat hívtunk meg, kértünk fel, akik játékgyűjteményekkel foglalkoznak, ezekből kiállításokat rendeznek. Az ő tapasztalatukat hívjuk segítségül: miképpen barátkoztatták meg a gyermekközönséget játékkiállítás által és milyen plusz élményt, tevékenységi lehetőséget biztosítottak a gyermekek számára a kiállítás mellé.

Vissza a programtervezethez