Kiállítás

A dunaföldvári Városi Művelődési Központ és a Játék Céh tisztelettel meghívja Önt és barátait 2003. augusztus 30-án, szombaton 11 órára a

JÁTÉK CÉH KIÁLLÍTÁSÁNAK

megnyitójára a Fafaragó Galériába.
A kiállítást megnyitja: KALMÁR ÁGNES a Szórakaténusz Játékmúzeum igazgatója
Közreműködik: OROSZI EMMA és BALASKÓ ATTILA
Megtekinthető: 2003. október 19-ig

FAFARAGÓ GALÉRIA DUNAFÖLDVÁR
Rátkai köz 2. (Vár udvar)

Meghívó

BEMUTATKOZIK A JÁTÉK CÉH

A Játék Céh 1997 tavaszán alakult meg Kecskeméten, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben, egy országos játékpályázatot követő kiállítás megnyitója során. Az ott összegyűlt kézműves játékkészítők célja az volt, hogy a továbbiakban ne elszigetelődve dolgozzanak, hanem egymást segítve, új információkkal gazdagodva, egy az egész országra kiterjedő szervezet tagjaiként tevékenykedjenek.

Munkánkban a következő alapelvek a meghatározóak:
- a népi és kézműveshagyományok őrzése, felkutatása,
- az önálló alkotás, egyéni tervezés megbecsülése,
- magas színvonalú, igényes kézműves kivitelezés,
- természetes anyagok használata.

Megalakulásunk óta hat eseményekben gazdag év telt el. Jelenleg a Céh 31 tagból áll. Tagjaink szép sikereket értek el a különböző játékpályázatokon, kézműveskiállításokon.

1999-ben közös bemutatkozó kiállítást rendeztünk a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben, és azóta több tagunk is részt vett önálló és csoportos kézműveskiállításokon.

Játék Céh

1999 ősze óta a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület Játék Szakosztályaként működünk. Tagjaink nagy része nemcsak készíti a tárgyakat, hanem oktatja is kézművesfoglalkozásokon, játszóházakban a nemezelést, szalma- és gyékényfonást, rongybabakészítést.

Minden évben együtt vagyunk a Mesterségek Ünnepén, ahol a játékaink iránt megnyilvánuló érdeklődés is bizonyítja számunkra a kézműves játékkészítés létjogosultságát.

Mivel tagjaink az ország különböző tájain élnek, ritkán találkozunk mindannyian, ezért nagyon fontos számunkra, hogy évente megrendezhetjük Jakabszálláson nyári alkotótáborunkat, mely a közös munkán, feltöltődésen kívül neves előadók bevonásával segíti további szakmai fejlődésünket. Többéves munkánk elismeréseképpen 2002 decemberében a Kiss Áron Magyar Játéktársasággal közösen elnyertük a Ford Motor Company Természeti és Kulturális Örökségért Díjat.

Gémesné Deák Júlia
a Játék Céh titkára