Játék az ezredfordulón

A Játék az ezredfordulón folytatódik ...

2002. márciusi összejövetelünk a szokott helyen, Társaságunk központjában, az Óbudai Múzeumban (1033 Budapest, Fő tér 1. Zichy kastély) lesz. Mivel a harmadik péntekre esik március 15-e, nemzeti ünnepünk, ezúttal a hó negyedik péntekén, 22-én 15 órakor.

Váczi Mária Egy havasalji falu: Székelyvarság gyermekjátékai tíz évvel ezelőtt címmel ismerteti helyszínen szerzett székelyföldi tapasztalatait diavetítéssel kísérve.
Az előadó számos olyan hagyományos játékot megfigyelhetett, amelyek a hazai falvakban már nem szokásosak. Előadása számot tarthat pedagógusok, néprajzkutatók, fiatalok és öregek, a családi játék híveinek érdeklődésére.

Sorozatunk ez évi első előadása január 18-án 15 órakor volt az Óbudai Múzeumban. Katona Edit - Balogh Jánosné dr. Horváth Terézia: Az 1889. évi Kisdednevelési Kiállítás című előadását az előbb megnevezett előadó egyedül tartotta meg a társszerző akadályoztatása miatt.
A diavetítéssel kísért előadás egy nagyon fontos állami kezdeményezésről adott számot, amely a hazai gyermekhaladóság csökkentése, a gyermekek egészségesebb, pedagógiai szempontból helyesebb felnevelése érdekében indult, s amelynek máig ható tanulságai vannak, nagy sikert aratott, a Néprajzi Múzeumban megőrzött bölcsők, ágyneműk, gyermekruhák, játékok bemutatott képei jelentős érdeklődést váltottak ki. Az előadóknak tanulmányai is jelentek meg a témában: a Néprajzi Értesítő és a Magyar Múzeumok című lapokban.

Előadássorozatunkat az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Kulturális és Média Bizottsága és a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány támogatja.