Középkori piac

Időutazás a középkorba!

Eger 2001-2002

A belváros szívében felelevenedett a középkor 2001. július 25-26-27-én. A Dobó téri piac forgatagában mutatványosokkal, mesteremberekkel, árusokkal, komédiásokkal, jósoló cigányasszonyokkal, koldusokkal, leprásokkal (ez utóbbiaknál "álstatiszta" emberbábokkal) találkozhatott a kalandokra éhes felnőtt és gyermek.

Boszorkányok

A korabeli piacon kecskelábú asztalokon, fonott kosarakban kofák mutogatták a XI-XIV. században már előforduló fűszereket, zöldségeket, gyümölcsöket. A szakácsok királyi étkek látványával csalogatták a harcedzett lovagokat és hölgyeiket. Az akasztófa látványa és az élet-fán kaszával a kezében álló HALÁL nem rettentette el a látogatókat. Szerencsére a boszorkányokat a színpadon álló máglya és a lánccal hozzákötözött eretnek sem tántorította el! Ijesztgettek, varázsoltak, a réz üstbe mindenféle fortélyos dolgot hordtak össze.

A gyermekek historikus játékokat játszhattak és kipróbálhatták a lápjárást fatalpakon, a sárkánypraclikat, a kuglijátékot, liánkarikákkal célbadobást, malomjátékot, óriásdézsában úszó fahalacskák horgászatát, hordón lovagolhattak.

A kézművessátorban eredeti szövőszéken a szövés, a fonás, a bőrdíszművesség, kosárfonás, nemezelés csínját-bínját mutatták be az ámuldozó hazai és külföldi sokezer fős látogatónak. Reggel 10-től éjfélig műsorokkal, korabeli zenével, tánccal és fáklyás óriásboszorkány-felvonulással szórakoztatta a mintegy 50, korabeli ruhába öltözött lelkes pedagógusokból, népművelőkből, színészekből, mesterekből álló csapat a nagyérdeműt. A város kérésére jövőre 2002. augusztus 1-2-3-án újra várjuk vissza Egerbe a kalandozni vágyókat!

A programokhoz kapcsolódva a

Művészetek Háza Eger Kht.
3300 Eger, Széchenyi u. 16.
Tel.: 36/410-094, 410-324

rajz-, novella-, baba- és makettkészítési versenyt rendez.

  • Rajzpályázat: óvodásoknak, általános és középiskolásoknak.

    Téma: Hogyan képzelitek el a XI-XIV. században a lovagi tornát, a gyermekjátékokat, piactereket, a vásárokat és az akkori lakomákat, étkeket? Különösebb méret és technikai megkötöttség nélkül megvalósíthatjátok elképzeléseiteket!

  • Novellapályázat: Írjatok középkori történeteket, tegyetek rövid időutazást (max. 5 gépelt oldal terjedelem).
  • Baba- és makettkészítési verseny: Kategóriák:
    I. Gyermek - óvodástól 14 éves korig
    II. Ifjúsági - 14 - 18-ig
    III. Felnőtt
    Téma: Élet a középkorban a nagyvilágban és Magyarországon

Elsősorban a babák korhűségét, ízléses kivitelezését tartjuk fő szempontnak. A gótikus női, férfi és gyermekruhák bemutatására szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni. Ajánljuk a magyar középkorral kapcsolatban a Bánk bán-t mint ihlető forrást (híres előadásokat, filmeket láthattunk már e témában).

Ajánlott irodalom:

  • Domanovszky Endre: Korok ruhái
  • Ék Erzsébet: Magyarországi viseletek
  • Szemtanú sorozat: Fegyverek, páncélok
  • Caroline Goodfellow: Ezerarcú babakönyv
  • John Peacock: Nagy kosztümös könyv

Kérjük, hogy próbálkozzanak saját készítésű babaarcokkal és testekkel. Szívesen látunk jeleneteket, díszleteket is.

Bővebb információ:
N. KISZELY MELINDA, a rendezvény művészeti vezetője
Budapest, 1-216-0679 (üzenetrögzítő is)
06 20 478-7156

A pályaművek elküldési vagy leadási határideje:
2002. július 10-ig a Művészetek Háza, 3300 Eger, Széchenyi u. 16. címen.
Nevet, címet kérünk, továbbá a jeligét: IDŐUTAZÁS A KÖZÉPKORBA

Meglehetősen izgalmasak a díjak. 3-5 fős alkotócsoportok részvételére is számítunk! A kiállításra érdemes műveket méltóan kiállítjuk a Dobó téren, fedett helyen, megfelelően védve, augusztus 1-3. között a több ezres látogatónak bemutatva.

N. Kiszely Melinda