Idézőjel

« Szerzőink « Vissza a szerző cikkeinek listájához

Máténé dr. Szabó Mária Rózsa

A Játék az ezredfordulón folytatódik?!

A játék az élet előiskolája, szórakoztató és fegyelmező erejű, tanulnivaló elfoglaltsága minden korszak minden korosztályának. Ebben nincs újdonság, de abban igen, ha erről érett fejjel hallhatunk, láthatunk tematikus bemutatókat, havi rendszerességgel, hiteles előadóktól. A Játék Társaság éltető elemévé lett az a sorozat, amelyet 2000 őszén indítottak el a Társaságban, egy konferencia keretében, a magyar millennium évében. Dr. Györgyi Erzsébet - soros elnök - fáradhatatlanul szervezi azóta is ezeket a testet-lelket gyönyörködtető előadásokat. (Részletes híradást lásd a Forgó c. periodikánkban.)

Szélesre tárt kapukat láthattunk a játék és a játszás történelmi szerepéről, alakulásáról, kihatásairól; meggyőződhettünk arról, hogy "játékmentes" környezetben szegény és védtelen lesz a lélek, felkészületlen marad a felnövekvő nemzedék, szocializációra alkalmatlanná serdül a fiatalság, agresszióra hajlamos lesz az ember. Mindez közvetlen tragédiákba torkollik, s elvezet korunk pestiséhez, a magányos lélek vergődéséhez.

Másfél év tematikus áttekintése után állíthatjuk, hogy a Játék az ezredfordulón kérdésre határozott igennel csak úgy válaszolhatunk, ha az itt elhangzott (és a közeljövőben még elhangzó) előadások gyűjteményes kézirata megjelenik. Közkinccsé kellene tenni ezeket a gyöngyszemeket, leírt formában világgá kürtölni az itt hallottakat. Játék? Most? Igen, most és mindörökké.

Budapest, 2002. március