Kiállítás

«Szerzőink «Vissza a szerző cikkeinek listájához

Kelle Antal:

Érdekes, de kissé eldugott kiállítást rendeztek 2003 karácsonyán az Iparművészeti Múzeumban. Mivel hivatalos megnyitó nem volt, így csak munkacímét ismerjük:

Építőjátékok régen és ma

Alcíme: "Anker és Lego"

A könyvtárhoz vezető folyosó eredetileg nem kiállítás céljára szolgált, de hangulatos üvegvitrinekkel és beépített szekrényekkel régóta áthidalták ezt a problémát. Változatos "kamara-bemutatókat" rendeznek itt. A játékos körökben jól ismert Szeróvay Antal legújabb építményét: a Bakács téri templom lego-modelljét kívánták kiállítani. Szponzorként a Lego Hungária nem állt kötélnek. Így jött az ötlet: más, tematikában közelálló játékkal kellene kitölteni a rendelkezésre álló helyet.

Felkeresték a komoly Anker-gyűjteménnyel rendelkező Majercsik-Kelle házaspárt, akik segítettek. Így a szokásos építmények mellett: érdekességek, ill. kevésbé ismert dokumentumok is bemutatásra kerültek. (Bemutatólapok, különleges építőelemek, árucsatolásos árkedvezményt biztosító szelvények, vaslemezből készült hídelemek, a korabeli gyárról készült rézkarc stb...). Külön faliszekrényben mutatták be a kőből készült logikai fejtörőket, tangrammokat, golyóskirakókat, mozaikokat.

Tekintse meg galériánkat!A képre kattintva megtekintheti galériánkat.

Könyvillusztrációkkal, fotókkal, hasonmás játékkal, építőkockával szemléltették a Lego hőskorát, amikor még fajátékot gyártottak. Mivel csak a munkájukkal és a kölcsönzött anyaggal, de pénzzel elvi okokból sem kívántak a kiállítás sikeréhez hozzájárulni, a hírverés szolidra sikeredett. A nehézségekből azonban a látogatók semmit sem érezhettek. Bizonyítékul szolgáljon e néhány fotó.