Kiállítás

Újjászületés

csecsemőbaba-kiállítás

Óbudai Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1.
Megnyitó: 2007. november 14. szerda 15 óra

A "reborn" technikával készült babák alkotói
Czibuláné Csicsman Erzsébet,
Helmeci Éva,
dr. Kemenes Magdolna,
Pál Anita,
a Kiss Áron Magyar Játék Társaság tagjai.

A kiállítást megnyitják:
Keglovitsné Braunsteiner Zita, a győri Zichy Palota Családi Intézet igazgatója és dr. Györgyi Erzsébet néprajzkutató, a KÁMJT soros elnöe.

Közreműködik:
az Andor Ilona Ének-Zene Művészeti Általános Iskola kamarakórusa, karmester: Lőrinczné Horváth Mariann.

A kiállítók bemutatkoznak:

Czibuláné Csicsman Erzsébet vagyok, 1952. október 21-én születtem. Van két fiam és egy kislány unokám. Gyermekkori vágyam volt a babakészítés, meg is próbálkoztam vele, de sajnos nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna. Porcelán babákat öt éve készítek. Saját modelleket is készítettem már fiamról és unokámról Győrben minden évben részt veszek a babakiállításon és versenyen. Eddig négy kiállításon vettem részt, összesen 7 második díjam, 2 első díjam és 3 közönségdíjam van. "Reborn" babákkal csak 2007 januárjától kerültem kapcsolatba. Készítésüket kihívásnak tekintettem, mert megszólalásig hasonlítanak az igazi gyerekekre. Azóta párhuzamosan készülnek műhelyemben a porcelán és reborn babák. Szívesen viszem kiállításra babáimat, mert eddigi tapasztalataim szerint nagyon sok embert érdekel ez a csodálatos hobby.Helmeci Éva
Férjemmel és két gyermekemmel Budapesten élek Végzettségemet tekintve tanító, és rajztanár vagyok.

Már gyermekkoromban is erős vonzalmat éreztem a babák iránt. Egy-egy ajándékba kapott baba soha nem tudta legyőzni a babák utáni "éhségemet". Kb. 10 éve először gyűjteni kezdtem őket, de már akkor kerestem a lehetőséget, hogy én hozhassak létre mai porcelán karakter babákat.

2005-ben Esztergomban Czibuláné Csicsman Erzsébet tanított meg a porcelánbaba-készítés fortélyaira. 2006-ban az Országos Babakészítési Versenyen Győrben, ebben a kategóriában III. helyezést értem el "Kata ünneplőben" c. alkotásommal. A Kata különlegessége abban rejlik, hogy Magyarországon elsőként én készítettem ilyen "sötétbőrű" babát. Szeretem a kihívásokat, így a 2007. évi győri versenyen is megpróbáltam valami újat létrehozni (magyarországi viszonylatokban). Ezúttal az itt megtekinthető gördeszkás Ábel mellett a megszeppenten ülő Fruzsinám szemeit úgy festettem ki, hogy azok megtévesztőén élethűek legyenek.

Közel egy éve dr. Kemenes Magdolnától sajátítottam el a rebornozás technikáját. (Ezzel a technikával élethűvé varázsolhatók a kereskedelmi forgalomban kapható vinyl babák.) A 2007. évi győri országos versenyen I. helyezést értem el "Ember" nevű csecsemő babámmal. Máig is megmagyarázhatatlan vonzalmat érzek a babák iránt. Számomra a karakter babák aprólékos kidolgozása óriási örömöt szerez, és ezt az érzést szeretném megosztani a szemlélővel.Magamról annyit, hogy: Dr. Kemenes Magdolna vagyok, foglalkozásom: fogorvos. Budapesten élek és dolgozom. Foglalkozásom egyik eleme a kreativitás, különösen olyan hobbyk, melyek alapfeltétele a kézügyesség. Korábban kézimunkáztam. aquarelleket festettem, míg egy babakiállításon Németországban az igazi újszülöttekhez nagyon hasonló babákat láttam. A kisbabák mindig is mágnesként vonzottak, különösen az újszülöttek, így elhatároztam, én is kipróbálom, hogy tudok-e ilyen babákat készíteni. Számomra ezek a kis "lények", a babáim nem játékszerek, mint ahogyan ezek valódi művészbabák, hosszú alkotási folyamat eredményei. Sok-sok szeretettel, hosszú ideig készül egy-egy baby, melynek nemcsak elkészülte, de maga a folyamat is nagy örömet okoz. Nem sokan vagyunk Magyarországon, kiknek van kellő türelmük és ügyességük ehhez a hobbyhoz. Ám még mi is rácsodálkozunk babáinkra, mikor pl. ugyanabból az alap- modellből két, vagy három teljesen különböző típusú baby "születik", attól függően, milyen színű a hajuk, szemük, bőrük. Nekem rengeteg örömet hozott ez a hobby, reméljük, a kiállítás látogatóinak is szerzünk némi meglepetést ezzel a különleges időtöltéssel.Pál Anita vagyok, 39 éves, négy gyermek édesanyja. Nógrád megyében Balassagyarmaton élek családommal. 1992-ben végeztem az Államigazgatási Főiskolán, munka helyemet tekintve fegyveres testületnél egyenruhásként dolgozom. Jelenleg negyedik gyermekemmel GYES-en vagyok.

Lassan egy éve foglalkozom élethű babák készítésével. Mindig érdekeltek azok a dolgok, amelyek kézügyességet és kreativitást igényelnek. A szép babák is mindig vonzottak, ezért belevágtam, és autodidakta módon megtanultam a babakészítést. A babák kitűnő alapanyagból, művészi olaj- festékkel, nagyon finom mohair felhasználásával kelnek életre. Csodálatos dolog pár műanyagból életre kelteni egy drága kis csöppséget.

Hitvallásom:
"Kinőttél már a gyerekkorból,
de felnőtt nem vagy még,
Megszoktad a játékaid,
s folytatni szeretnéd...."
"Ha karodba nem zárhatsz, gyerekeket,
zárd őket a szívedbe."