Kiállítás

Babák korhű kosztümökben

Ezzel a címmel nyílik kiállítás 2006. január 31-én, 18:00-kor a budapesti Orosz Kulturális Központban.

A szentpétervári Potyesnij Promiszel ipari társaság orosz népviseletbe öltöztetett babáit mutatja be. Minden baba elismert mesterek egyedi kézimunkája, a kollekció már több országban is nagy sikert aratott.

A kiállítás 2006. február 10-ig látható.

A kiállítást dr. Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság soros elnöke nyitja meg.

Cím:

1062 Budapest, Andrássy út 120.
Tel: 332-2154     
Fax: 312-2693
E-mail: mail@ruscenter.hu
Web: www.ruscenter.hu

Ízelítő a kiállításból »

***

Stilizált, történelmi ruházatú babák kiállítása Oroszország népeinek különböző koraiból

A babákat Szentpéterváron készítette a Potyesnij Promiszel cég, mely 1991-ben jött létre. A kiállítás nemzeti és világi öltözetű babák eredeti gyűjteményét mutatja be. A viseletek különböző időkből és kormányzóságokból valók, és dokumentumok illetve szépirodalmi művek alapján készültek. Moszkvai bojárasszony szőrmében, leány szarafánban és kakosnyikban (pártában), és még sok más - ez mind az mai oroszok ősei életének képszerű krónikája a szín, forma és díszek segíségével.

A Potyesnij Promiszel cég olyan vállalat, amely művészeti képzettséggel rendelkező mesterek csoportját foglalkoztatja. A babák kidolgozott mintáit a művészeti tanács hagyja jóvá, majd pedig kis sorozatokban, kézileg készítik őket textilből és porcelánból. Amióta a cég működik, több mint 2000 nemzeti és világi öltözetű mesehőst és irodalmi alakot ábrázoló babamodell született.

Oroszországban értéke szerint ismerik el a cég mestereinek alkotó tevékenységét; a nemzetközi kiállítások diplomái és tanúsítványai pedig arról árulkodnak, hogy máshol is díjazzák a cég közösségének érdemeit az orosz kultúra propagálásában.

A Potyesnij Promiszel egyedi szuvenírbabái jól ismertek az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és más országokban.

A paraszti környezetben az orosz öltözék megőrizte sajátosságait a XX. század elejéig. Hagyományos, az óorosz ruhára jellemző formákat foglal magába, különleges díszítést, viselési formát, és sok egyéb egyéni vonást.

A hagyományos orosz ruházatra jellemző az egyenes szabás, a szabadon ívelő vonalak. A tipikus jellemzők közé sorolható a női ingek meglehetősen hosszú ujja. A jellegzetes ruhaegyüttesben egyszerre több ruhadarabot öltenek egymásra. A paraszti öltözék mindeme különlegességei tükrözik a ruha eredeti karakterét, mely megőrizte Ó-Oroszország öltözetének vonásait.

Az orosz női öltözetről alkotott képzet általában a szarafánnal kapcsolódik össze; ezt nem csak a parasztasszonyok hordták, hanem a városi kispolgári asszonyok, a kereskedők asszonyai és a lakosság más rétegei is. Az év hidegebb hónapjaiban hosszúujjú dusegreját ("lélekmelegítőt") vettek fel. A női ruházat kötelező kiegészítője volt a fejrevaló. Az ünnepi és esküvői fejrevalók formai sokszínűséggel tűntek ki, és a helyi sajátosságokat, a korkülönbséget és a társadalmi hovatartozást mutatták. Oroszországban létezett egy minden szláv népre jellemző szokás, mely szerint a hajadonok fejdísze különbözött a férjes asszonyokétól. A legelterjedtebb ünnepi fejdísz a kokosnyik volt, melyet művészien folyami gyönggyel, tört gyöngyházzal varrtak ki, és ezüstfonállal hímeztek. Az ilyen díszeket féltve őrizték, és nemzedékről nemzedékre öröklődtek. Az ünnepi népi viseletet gyöngyfülbevalók és copfdíszek egészítették ki.

Oroszország északi kormányzóságainak hímzett parasztingei a tehetséges népi mesterek magas művészi igényű ügyességét dícsérik. Ugyanilyen szépek és változatosak az északi hímzett kötények.

Az északi hímzések motívumai közt a leggyakrabban a madarak, fák, lovak, női alakok ábrázolásaival találkozhatunk. Ezek az orosz népművészet mélyen gyökerező, hagyományos alakjai, a szlávok pogány képzeteivel kapcsolatosak a környező világról, a természetről, a világmindenségről. A madár örömöt, fényt és jóságot hozott az embernek, a ló a fényes Napot testesítette meg, a fa képzete az Élet fájáéval olvadt össze, mely az örökké élő természetet jelképezte. Az ünnepi orosz népi viseletben a piros szín skálája van túlsúlyban. A krasznoje, azaz "piros" összeolvadt a nép gondolataiban a prekrasznoje-vel, azaz "gyönyörűvel". A fehér és a piros kombinációja látható az ékszereken, melyeket az ősi szláv kurgánokban találtak; ezek karneolból és hegyi kristályból készült gyöngysorok voltak.

Az ó-orosz ruhaművészet hagyományai ma is élnek.

A kiállításon mintababák is láthatók: a Hattyú-királylány, a Baba-Jaga, azaz vasorrú bába, a Télapó és segédje, a Hópelyhecske; ők mind az orosz népi folklór szereplői. Az orosz népviseletbe öltöztetett szuvenírbabák kiállításai már több országban arattak nagy sikert.