Könyvbemutató

A Miskolci Egyetem Neveléstudományi Tanszékének 2. sz. tantermében

2005. április 20-án, szerdán 15.30-tól

a Magyar Pedagógiai Társaság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tagozatának
és a Borsod Műhely Szakosztálynak
erre az időre összehívott rendes ülésének napirend előtti "meglepetéseseményként" kerül sor

Kriston Vízi József: Vendégségben Palócföldön

Folklorisztikai írások a 20. század végéről
(Miskolc, 2004. 185 o.)

című könyvének szakmai bemutatójára.

A családi szálakkal Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez kötődő szerző az 1970-es évek közepén rendszeres néprajzi gyűjtőmunkát folytatott az abaúji Hegyköz, valamint a Sajó-mente és a Bükk-hegység északi részén lévő falvakban. Diplomaszerzése után a Leninváros/Tiszaújváros és környékének életmódjának feltárására alakult Helytörténeti Gyűjtemény első vezetőjeként dolgozott s vett részt a megye néprajzi és honismereti munkájában. Később, Egerbe kerülve kivette részét az észak-magyarországi régió történeti-néprajzi-társadalmi viszonyait feltáró Palóc Nagymonográfia munkálataiban és az annak nyomán megjelent kötet sorozatban.

A miskolci Herman Ottó Múzeum gondozásában megjelent kötete az 1978 és 2002 között született néprajzi tanulmányaiból válogatott. Ezek java Borsod s Abaúj településeinek szokás hagyományait és a társasélet változásait vizsgálja pl. Pusztafalu, Répáshuta, Borsodbóta vagy Uppony településein; a játék és a játszás témakörét viszont a nagy elődök nyomán széles földrajzi kiterjedésben tekinti-tekintette át.

A néprajzkutató szerző több írásában is felhívja a figyelmet a nagyszerű pedagógus-gyűjtő elődök, mint pl. Istvánffy Gyula vagy Lajos Árpád munkásságának eredményeire, azok felhasználásának lehetőségeire az oktatás különböző színterein.

Kriston Vízi József jelenleg Nyíregyházán, a megyei múzeumban dolgozik; többek között a Magyar Néprajzi Társaság és a Magyar Pedagógiai Társaság tagja.

A kötet - kedvezményesen - a helyszínen, valamint a Herman Ottó Múzeumban (Miskolc, Görgey Artúr u. 28.) megvásárolható.

A találkozó helyszíne: a Gyermekváros épülete (a Tapolcai úton, a 2-es busszal közelíthető meg).