Kiállítás

Vesszőből font mesevilág

Markó Krisztina iparművész kiállítása 2005. május 27-től június 15-ig látogatható Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban (Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9.).

Markó Krisztina Budapesten született, de gyermek- és diákéveit Nagykanizsán töltötte. A Landler Jenő, ma Batthyány Lajos Gimnázium tanulójaként kapcsolódott be Haraszti László képzőművészeti szakkörébe, ahol vele született tehetségét a szükséges szakmai ismeretekkel tovább fejlesztette. Érettségi után tanulmányait az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán folytatta, ott diplomázott 1979-ben mint üzemmérnök. Mivel Kanizsán is, Budapesten is éveken át kerámiakészítést, kosárfonást és famegmunkálást tanult, a mérnöki pályát néhány év eltelte után viszonylag könnyűszerrel felcserélte a művészivel.

Gyermekjátékaiban nemcsak képzelet világa, a boldog, kiegyensúlyozott gyermekkor, de a tanulmányi és egyéb kirándulások élményanyagai, a valóságos vagy a nem kis fantáziával megépített - akár kacsalábon forgó - várak művészi megfogalmazást kapnak. Babái bájos arcán is az ő elcsodálkozó tekintetét ismerhetik fel volt osztálytársai és tanárai.

Markó Krisztina is - mint annyi más városunkból elszármazott művész - akkor mutatkozik be itthon, amikor már másutt, a fővárosban és hazánk különböző városaiban nem kis elismerést és jelentős sikereket ért el. De valahogy ez így is van rendjén.

Ördög Ferenc