Kiállítás

Egyszer volt, régen volt játékok

Karlócai Mariann gyűjteménye

2005. június 11-én a Millenáris Park Fogadó épületében kiállítás nyílt Karlócai Mariann magángyűjteményéből.

Nagyszüleink, dédszüleink gyermekkorába, az 1900-as évek elejére repít bennünket az időutazás Karlócai Mariann játékgyűjteményének kiállításán. A gyermekek játékszereiben híven tükröződik a felnőttek akkori világa; kislányoknak a babák, babaruhák, babaszobai berendezések, a konyhai és háztartási eszközök; fiúknak a várak, katonák, gőzgépek, építő és szabadtéri játékok, táblás társas játékok voltak játékszereik. E gyűjtemény féltett kincseiből összeállított kiállítás megtekintése nemcsak a játékszerek míves kidolgozottságával varázsolja el az embert, de kultúrtörténeti érdekesség is minden látogató számára.

A kiállítást megnyitotta: Dr. Györgyi Erzsébet
A kiállítást rendezték: Deák Júlia és Hellenbach Gabriella iparművészek

Megtekinthető 2005. szeptember 30-ig mindennap 10-től 18 óráig.

A belépés díjtalan.

A kiállításhoz kapcsolódó pályázati felhívás

Dr. Karlócai Jánosné óvónő kisgyermek kora óta él a II. kerületben. Évtizedeken keresztül nagy odafigyeléssel, szeretettel nevelte a gyermekeket, játékosan fejlesztve kreativitásukat.

Nem csoda hát, hogy mint "öreg nénéhez őzikéi" úgy tértek vissza hozzá azok, kiket egykoron nevelt, és szívesen bízták rá gyermekeik nevelését, legutóbbi időkben Mariann néni Pasaréti úti magánóvodájában.

Egy skóciai utazása során (1968) látott először játékmúzeumot, s ezt követően kezdett el játékokat gyűjteni. Több egyéni kiállításon (Óbudai Helytörténeti Múzeum, Bábszínház, Sárospatak stb.) mutatkozott be anyagával, és vett részt egyéb múzeumi rendezvényeken. Legutóbb a "Játszani jó! - Történelmi barangolás a játékok birodalmában" című kiállításon, a Budapesti Történeti Múzeumban és Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban.

Nagy lelkesedéssel gyűjti a gyerekek játékszokásait és -hagyományait. Ebben a témakörben jelent meg az "Ugróiskolákról" és a "Komámasszony hol az olló" című könyve, amely utóbbi öt kiadást ért meg, és Japánban kétszer is megjelent.

A papírhajtogatásról szóló első magyar könyvet is Karlócai Mariann írta 1964-66. között. Játékgyűjteményét ma is folyamatosan bővíti és reméli, előbb-utóbb sikerül létrehoznia Budapesten egy játék-múzeumot.

A II. Kerület Napja rendezvénysorozat keretében örömmel mutatjuk be a négyezer darabot számláló páratlan magángyűjtemény mintegy kétszáz becses darabját, bízva abban, hogy újabb mecénásokra találva közelebb jutunk a játék-múzeum megvalósításának céljához.

Millenáris Kht.