Konferencia

A Hagyományok Háza
Népművészeti Módszertani Műhelye

(1011 Budapest, Corvin tér 8.)

Gyógyító hagyomány

A népi kultúra elemeinek integrálási lehetősége
a modern lelkiegészség-kultúrába és gyógyító munkába

címmel

2005. május 18-án

konferenciát rendez a Hagyományok Házában, melyre ezúton szeretettel meghívjuk.

A lelkiegészség-kultúra különböző területein dolgozó szakemberek (pszichiáterek, pszichológusok, rehabilitációs szakorvosok, különböző mentálhigiénés és terápiás szakemberek) az utóbbi években egyre nagyobb számban ismerték fel azt, hogy (1.) az ún. falusi-paraszti kultúra a szűkebben vett kulturális értelmezésen túl felfogható egy jól működő testi és lelki egészségvédő rendszernek is, (2.) amelynek több eleme harmonikusan beépíthető a modern mentálhigiénés és pszichoterápiás munkába (a tárgyalkotó népművészet; az ének, zene, tánc; a mesék, mondák és avatási rítusok; a hagyományos gyógyító tudás szomatikus és pszichoterápiás hatótényezői).

E szakmai lehetőségek és törekvések szerencsés módon találkoztak az utóbbi évtizedekben megerősödő, a néphagyományt a városi kultúrában továbbörökítő szakma képviselőinek érdeklődésével, amelynek eredményeként egyre több népművész, énekes, táncos és zenész ismerte fel, hogy tudása nemcsak hagyományőrző és művészi értékkel, hanem gyógyító erővel is bír.

A konferencia fő célja, hogy a témában már tapasztalatokat szerzett szakemberek segítségével bemutassa e szakmai lehetőség eddigi eredményeit, és választ keressen a következő kérdésekre:
(1.) A magyar népi kultúra elemei közül melyek építhetők be, és hogyan, a mentálhigiénés, pszichoterápiás és egyéb gyógyító munka különböző formáiba?
(2.) Milyen szakmai, szervezeti és tudományközi együttműködés szükséges a továbblépés érdekében?

A konferencia előadói közt megtalálhatók pszichiáterek, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, néprajzkutatók, népművészek, énekesek, táncosok és zenészek.

A konferencia végleges programja megtekinthető itt.

Jelentkezni lehet levélben, faxon, telefonon, e-mailen vagy a csatolt jelentkezési lap visszaküldésével. Kérjük részvételi szándékát mindenképpen jelezze felénk!

A konferenciára a belépés díjtalan.

Jelentkezési határidő: 2005. május 10.

Cím:
Hagyományok Háza
Hoppál Dorottya
Népművészeti Módszertani Műhely
1011 Budapest
Corvin tér 8.

Tel.: 36 1 201 4492
Fax: 36 1 201 5164

E-mail: hoppal.dorottya@hagyomanyokhaza.hu

Hoppál Dorottya: 06 20 943 97 68
Takács András: 06 20 45 87 332

Hoppál Dorottya
Hagyományok Háza
Népművészeti Módszertani Műhely
Dr. Takács András
MTA Néprajzi Kutatóintézet