Kiállítás

"Aki dudás akar lenni,
pokolra kell annak menni,
ott kell annak megtanulni,
hogyan kell a dudát fújni."

Egy hazában

Zorkóczy Miklósné babakészítő népi iparművész munkáiból nyílik időszaki kiállítás 2005. június 19-én 11 órakor Békésen a Jantyik Mátyás Múzeumban.

Megnyitó beszédet mond: Szendrei Eszter néprajzkutató
Közreműködnek a Békés Városi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei
A kiállítást rendezte: Zorkóczy Miklós

Megtekinthető: 2005. október 15-ig


Információ:
Békési Galéria, 5630 Békés, Széchenyi I. tér 4.
Tel./fax.: 66/411-943
E-mail: jantyikmuzeumgaleria@citromail.hu

Sok évvel ezelőtt elhatároztam, hogy hitelesen elkészítem hazánk elfelejtett paraszti viseleteit. Tettem ezt többek között azért, mert hazánkban élő népviselet tudomásom szerint nincs, csupán jelentősebb, nagyobb múlttal rendelkező etnikai csoportok (matyók, palócok, kalocsaiak, stb.) tartják életben, de csak a 40-es, 50-es évek divatját, így a ma már jelmezzé sorvadt viselet egyes darabjainak pótlása eredeti formában igen nehéz, esetenként szinte lehetetlen.

Alattomos módon belekeverednek helyettesítők gyanánt a silány, ízléstelen műanyagok, ami lassan, de biztosan a viselet devalválódásához vezet. A jelmezzé sorvadás, az eredeti funkció végleges elvesztése furcsa irányváltást erdményez. Csupán a legdíszesebb öltözetek kerülnek "színpadra", azaz az újmenyecske nagyünneplője, templomi ruhája.

A magyar népviselet igen árnyaltan, gyengéd jelzésekkel vezet át az életen a leányságtól az öregségig. Az úgynevezett "állapotjelzők" pontosan meghatározzák a kort, családi állapotot, vagyoni, vallási hovatartozást.

Ezeknek a babáknak, bábuknak a gyermekjátékokhoz nincs köze! Ők a viseletek hordozói. Viszont rendelkeznek a "minden babák" varázserejével, miszerint szívet, szemet egyaránt gyönyörködtetve, mindenki számára elérhető közelségbe hozzák hajdani viseletkultúránkat.

Zorkóczy Miklósné