Gyermekelőadás

Debrecen, 2004. január

Mekk Mester cégérei

Gyermekelőadás, amelynek előterét a 400 férőhelyes Víg moziban N. Kiszely Melinda tervezte meg JÁTSZÓHÁZNAK. A gyermekek az előadás előtt különböző kalandokba keveredhetnek:

  • MEKKrajzolhatod élményeidet,
  • MEKKjárathatod a kacsatalpakat,
  • MEKKmentheted a királylányt
  • MEKKukkanthatod a borzongó sarkot,
  • MEKKörökítheted magad korabeli ruhában,

továbbá: horgászni lehet fahalacskákat, megmozgatni a bábszínház figuráit, egyensúlyozó és ügyességi játékokat lehet kipróbálni, malmozhatsz és vesszőparipán nyargalhatsz.

Falovacskázás

A bábszínház birtokbavétele

Mesebeli madár

Fotók: N. Kiszely Melinda

 

A televízióból jól ismert bábfilm első színpadi változatát mutatta be nagy sikerrel a debreceni Csokonai Színház. Tudnak-e többet nyújtani egy hagyományos bábszínházi előadásnál? Milyen kapcsolat alakul ki a nézőgyerek és a színész között, milyen sugallatot közvetít a mai lurkók számára, mi a célja a mesejátéknak, mesének?

Részlet a rendező Szíki Károly naplójából:

Alakítsunk ki egy izgalmas díszletet, középkori piactéren találkozzunk, és vigyük be őket egy mai játékos vásártérbe. Manapság Thália szent oltárán gyakran lobbannak fel az olcsó fáklyák lángjai, pirruszi győzelem reflektorában sütkéreznek embertársaink. Mindent meg kell tenni, hogy távol tartsuk gyermekeinket a hangosan rikoltó ripacsoktól, a műkacaj- és könnyfelhőktől!
A másság-tudat és lét hangos kürtöseinek másodszólamú hegedűsei, nagy eredménynek érzik, hogy már a legkisebbeknek szóló előadásban az óvodásoknak is a szerelmi háromszögről vezetnek elő egyhangú, petyhüdt szólamot.
A Mekk Mester Cégéreivel az öröm és boldogságszerzés lehet egyetlen feladatunk, de tegyük ezt úgy, hogy ne a hamis tündérvilág tetszelgő fényeit gyújtsuk ki, hanem a jövő nemzedékét körülölelő valós figurákat is felvonultató térre hívjuk őket. Balekok, hamiskártyások közt mi magunk vagyunk a Tyúkanyók, Csibikék, Kocapapák, Bariferik, Nyúlginák, Mosómedvék és a Pacimancik. Minket próbálnak jégre vinni papagájok, varjak és mekegő kecskék! Felismerhetők lesznek ők ebben az előadásban is. De a lenézettek, becsapottak kórusának hangja végül győzelmesen kúszik az ég felé. Ezért öröm Romhányi József örök optimizmusával a gyermekek boldogságát szolgálni!