Megemlékezés

Marika emlékére

2004. szeptember 8-án, Mária-napon összegyűlt néhány játékbarát, játékgyűjtő és -készítő a Népművészetek Házában látható babakiállításon, hogy emlékezzen dr. Kovács Jánosné Marikára, aki az első magán babamúzeumot hozta létre itt, Szentendrén, s megalapítója volt a Babaklubnak, melynek tagjai ilyenkor mindig felköszöntötték őt otthonában.

Gondosan megőrzött munkaeszközei és kedves babái között idéztük fel emlékét, beszélgetve a gyűjtemény sorsáról. Sz. Tóth Judit muzeológus elmondta, hányszor kell visszautasítani játék - vagy olykor egész gyűjtemény - felajánlást, akár a pénz vagy a bemutatásra alkalmas hely hiánya miatt. Ez természetesen nemcsak helyi gond, szükség lenne a néhány vidéki nagyvárosban létrejött és sikeresen működő gyűjteményen kívül - mint a kecskeméti Szórakaténusz vagy a székesfehérvári Babaház - Budapesten is egy játékmúzeumra, ami befogadhatná és méltó módon bemutathatná a még magánkézben lévő, fontos művelődéstörténeti értéket képviselő kollekciókat. Minél később valósul meg ez az álom, annál nagyobb a valószínűsége, hogy pótolhatatlan anyagok kerülnek ki külföldre - ahol a gyűjtők jó árat tudnak fizetni - vagy szóródnak szét végérvényesen.

Kolumbán Béláné ajándéka

Érdemes fellapozni a szentendrei babakiállítás vendégkönyvét: közel ezer bejegyzést tartalmaz, melyek arról tanúskodnak, hogy a látogatók számára óriási élményt jelent Marika néni gyűjteményének megtekintése. Megható olvasni, hogy idős emberek szinte gyermekké válnak látva a rég elfeledett játékokat.

Az megemlékezésen részt vett Kovács J. Nimród, Marika fia. Az összegyűlteket Szárazné Szántó Szilvia látta vendégül a Korona Étteremben, ahol a megemlékezés kedves színfoltjaként Kolumbán Béláné a babagyűjteménynek ajándékozott egy saját készítésű, viseletes babát.

Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága Közönségkapcsolati Osztály

Juhászné Szepesi Beatrix