Kiállítás

Egy hazában

Zorkóczy Miklósné babakészítő népi iparművész munkáiból nyílt időszaki kiállítás 2004. június 24-én Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban.

A kiállítás 2004. december 31-ig tekinthető meg.

[Meghosszabbítva 2005. május 27-ig!]

***

"Sok évvel ezelőtt elhatároztam, hogy hitelesen elkészítem hazánk elfelejtett paraszti viseleteit. Teszem ezt többek között azért, mert hazánkban már élő népviselet nincs. Csupán azok az etnikai csoportok, akiknél a "kivetkőzés" elhúzódott legalább az 1950-es - 1960-as évekig (matyók, palócok, kalocsaiak, sárköziek stb.) képesek mesterségesen életben tartani, de csak a legutolsó korszak "divatját".

A viseletek jelmezzé sorvadtak. Az eredeti darabok lassan használhatatlanná válnak, pótlásukra van szükség, ami eredeti formában igen nehéz, sokszor textíliák és díszítőelemek hiányában szinte lehetetlen. Így alattomos módon bekeverednek helyettesítő gyanánt a silány, ízléstelen műanyagok, ami lassan, de biztosan a bemutatott viselet devalválódásához vezet. Csupán a legdíszesebb öltözetek kerülnek "színpadra", általában az újmenyecskék nagyünneplője - templomi ruházata.

Az én tevékenységem egyetlen jelentős része, hogy "babásítani" tudok egy felnőtt viseletet, tehát arányosan kicsinyítek. Sok esetben hiába ismerem az eredeti szabásvonalat, alkalmazni nem tudom, mivel az 50 centiméteres kis alak nem bírja el. Olyasvalamit kell kitalálni, amitől az összhatás lesz valódi. Ettől vagyok népi iparművész."

Zorkóczy Miklósné