Vásár

"Fába faragott életsorsok - Betlehemek Selmecbányáról"

A kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeumban október 25-én kiállítás nyílt
a Szlovák Bányászati Múzeum
gyűjteményéből, mgr. Eva Lovásová rendezésében. Megnyitotta PhDr. Jozef Labuda, a Szlovák Bányászati Múzeum igazgatója és dr. Bárth János, a megyei Múzeumi Szervezet igazgatója.

A kiállítás megnyitója, fotó: Kissné Sztraka Annamária

Előadások hangzottak el az egykori selmecbányai betlehemkészítésről és a Pjerg-Szélaknai Gyermekjáték készítő tanműhely munkájáról.
Előadók: mgr. Eva Lovásová, Kalmár Ágnes, Miszory Franciska, Tészabó Júlia, Bihar Mária, Kéthely Nagy Sándor.

A kiállítás 2004. február 2-ig látogatható hétfő kivételével 10-17 óráig. Cím: 6000 Kecskemét, Gáspár A. u. 11. Tel.:76/481 469.

Fából faragott betlehemek Selmecbányáról

A kiállítás anyagából Eva Lovásová tanulmányával három nyelvű kiadvány jelent meg Kalmár Ágnes művészettörténész előszavával. Az ajánlást idézzük:

"Szeretettel és tisztelettel ajánlva Miszory Franciskának, Kecskeméten élő szakfordítónak, akinek dédszülője a tudós Péch Antal. Jozef Záhora plébános elképzelése Péch Antal anyagi és szellemi támogatásával indulhatott több évtizedes útjára 1887-ben, amikor a Selmecbányához tartozó Hegybánya-Szélaknán gyermekjáték készítő iskola nyílt a helyi bányász lakosság nehéz sorsának emelésére és a magyar ipar felvirágoztatására."